Korzet, odjevni predmet koji je ženama kroz povijest oduzimao dah – doslovno!

Korzet, dio ženskog rublja koji naglašava struk, potpasuje grudi i disanje čini pravim izazovom, poznat je već od najstarijih civilizacija. Na minojskoj Kreti, koristio se još 2000. godine prije Krista, a u antičkoj Grčkoj i Rimu žene su pod haljinama nosile širok pojas za isticanje grudi. Kao posebno skrojeni komad odjeće, počeo se razvijati koncem srednjeg vijeka, istodobno kao muška i ženska nošnja, kojom se nastojalo istaknuti izduženost figure. U Španjolskoj, domovini brojnih nadahnutih inkvizitora, i steznici su u šesnaestom stoljeću nalikovali spravama za mučenje – u njih su ugrađivana šipkasta pojačanja od drva i kovine, koja su i najmanji pokret činila iznimno bolnim. Stoljeće kasnije, francuska moda uvodi ušivanje jastučića u šavove korzeta i pojačanja od kitove kosti (“cul de Paris”), a u viktorijanskoj Engleskoj dama bi prije pojela vlastitu glavu nego izišla iz kuće bez korzeta: kako bi postigle figuru pješčanog sata, tamošnje žene su zanemarivale sitnice poput disanja i normalne probave te se utezale u ta uska, neudobna čuda, za što im je bila potrebna pomoć dvojice asistenata. “Kakvo robovanje!”, možda će frknuti feninistica u vama. “To su bila vremena!” reći će Cathie Jung (na slici!).

Ova vitalna bakica, rođena davne 1937. godine, ušla je u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao osoba s najtanjim strukom na svijetu. Opseg mu iznosi nevjerojatnih trideset osam centimetara, otprilike koliko i promjer staklenke marmelade! Nije riječ o prirodnoj anomaliji već o višegodišnjem trudu: zadnja tri desetljeća, Cathie nosi korzete – sedam dana u tjednu, dvadeset četiri sata dnevno (od toga valja oduzeti vrijeme kad se gospođa brzinski tušira, jer samo tada ova sprava za mučenje silazi s nje). “Imam ih stotinjak u kolekciji, a prvi sam odjenula na dan svoga vjenčanja. S vremenom sam prelazila na sve uže modele, pa se obujam struka smanjivao!”, objašnjava ona.

Premda su joj osamdeset tri “kvrge” na vratu, Cathie se odjeva poput “Playboyeve” zečice: bez haltera i štikli ne ide ni do kioska. “Mnogi se zgražaju kad čuju za moje navike, misleći da ugrožavam zdravlje, ali sa mnom je sve u redu. Moj suprug Bob, ortopedski kirurg, redovito me vodi na rendgen kako bi ustanovio jesu li moji unutrašnji organi previše nagurani, i za sada je sve kako treba biti. Štoviše, specijalno za mene dizajnirao je ergonomski korzet od brokata i kitove kosti!”, priča Cathie, dodajući kako je nedostatak kisika ne sprečava u obavljanju svakodnevnih poslova. “Radim što god mi padne napamet: hodam, plivam, plešem… Imam poseban kupaći kostim s ugrađenim korzetom, pa odlasci na ljetovanje nisu problem. Istinabog, malo mi je teško sjediti na niskim stolicama, pa u kafićima najčešće stojim za šankom. Jedem vrlo malo, pet obroka koji se pretežno sastoje od voća, ali smatram da je to zdravo, pogotovo u mojim godinama!”, uvjerava samu sebe. Premda izgleda poput križanca afganistanskog hrta i Jessice Rabbit, ova karikatura od žene tvrdi da joj udvarača ne manjka. “Salijeću me kao blesavi, čak i danas. Da moj Bob nije strpljiv i tolerantan čovjek, teško da bi nam brak opstao” hvali se, dodajući kako su žene – napose one korpulentne – na nju iznimno ljubomorne. Tko bi, pobogu, bio ljubomoran na OVO?

Piše: Lucija Kapural


Komentari