Komunističke vlasti htjele su uništiti staru jezgru Sarajeva!

Ako vas put nanese u Sarajevo, prvo što morate posjetiti jest stari dio grada – Baščaršija. Po uzoru na arapski suk, povijesni i kulturni centar grada sazdan je od niza prostranih trgova povezanih spletom slikovitih uličica. Vladavina Osmanskog Carstva od skoro pet stotina godina vidljiva je u arhitekturi, ali i kulinarstvu: zločin je napustiti ovo mjesto a da ne probate sogan dolmu, ćimbur sa suhim mesom, aščikadumine sarmice, begovu čorbu, legendarne ćevape spravljene po tajnoj recepturi ili pak sjeckani burek ispod sača!

Baščaršija je izgrađena u 15.  stoljeću, kad je Isa-beg Isaković osnovao cijeli grad, a naziv potječe od turskih riječi “baš” (“glavna”) i “čaršija” (“ulica”). Njenu jezgru tvorio je han, golema građevina za odmor karavana, te brojni dućani koji su nicali oko njega. U to vrijeme, većina stanovnika Sarajeva živjela je u okolici Careve džamije. Isa-beg Isaković je iz tog razloga izgradio most preko Miljacke, te povezao glavno sarajevsko naselje i novo privredno središte grada, Baščaršiju. U 16. stoljeću, Gazi Husrev-beg ondje podiže svoju džamiju, medresu (vjersku školu), knjižnicu, hanikah (derviški samostan), hamam (javno kupalište), bezistan (tržnicu), znamenitu Sahat-kulu te niz drugih objekata. Moćni vladar sahranjen je u haremu, pored svoga oslobođenog roba Murat-bega Tardića.

Za vrijeme begove vladavine te u kratkom razdoblju nakon njegove smrti, Baščaršija je doživjela najveći uspon: ondje je postojalo preko osamdeset zanatskih kuća, ujedinjenih u cehovske organizacije. Upravo ti zanati dali su imena ulicama: Kovači, Čurčiluk, Sarači… A onda su uslijedile nevolje. Snažan potres, a potom trupe Eugena Savojskog, u 17. stoljeću opustošili su staro srce grada, a zbog velikog požara u 19. stoljeću današnja Baščaršija dvostruko je manja nego što je nekoć bila. Komunističke vlasti htjele su je potpuno uništiti četrdeseti godina prošlog stoljeća, smatrajući da staro trgovačko središte nema ulogu u modernom gradu, ali se od suludog plana srećom odustalo, pa Baščaršija do današnjeg dana predstavlja glavnu turističku atrakciju Sarajeva.

Piše: Lucija Kapural


Komentari