“Komadić doma” – britanska ratna kupovina svjetske zalihe čaja

Popodnevno ispijanje čaja jedna je od britanskih karakteristika koje su kroz vrijeme dosegle stereotipno značenje. No, čak i uslijed takvih predodžbi, manje je poznata epizoda iz britanske povijesti tijekom koje je vlada Njegovog Veličanstva kupila cjelokupnu proizvodnju čaja u tada dostupnim dijelovima svijeta.

Riječ je, naravno, o razdoblju Drugoga svjetskog rata. Unatoč uspješnoj obrani tijekom zračne Bitke za Britaniju dvije godine ranije, pad Singapura i vrhunac nacističke vojne premoći 1942. godinu učinile su jednom od najgorih za britanski moral. Stoga je, u jamačno poprilično neobičnom procesu donošenja odluke, britanski politički i vojni vrh odlučio putem obilne opskrbe čajem osnažiti posustale vojnike i civilno stanovništvo. I doista, prema mišljenju nekih povjesničara, upravo je ova odluka bila jedan od malih, ali veoma važnih koraka prema budućem britanskom ratnom uspjehu. Naime, kao tradicionalna namirnica, čaj je u britanskoj javnosti tijekom ratnih vremena percipiran kao simbol života vođenog prije rata, kao i nacionalnoga jedinstva za koje se vrijedi boriti. Zahvaljujući pošiljkama čaja, o čijoj količini dovoljno govori podatak o 75 000 „čajnih bombi“ bačenih iz aviona na nizozemsko područje, vojnici na raznim bojišnicama imali su „komadić doma“ kod sebe, dok je istovremeno snažan okus crnoga čaja, osim energetskog utjecaja kofeina, prikrivao i zaostali miris nafte kojim je voda, transportirana u starim spremnicima za gorivo, bila zagađena. Također, zajedničko ispijanje čaja jačalo je veze među suborcima te ih poticalo na veće zajedništvo u predstojećim napetostima.

Ipak, unatoč tome što je u tom periodu kuhanje čaja čak i institucionalizirano putem dodjeljivanja posebne „kuharske“ dužnosti najmlađim članovima tenkovskih jedinica, što je običaj koji se u britanskoj vojsci zadržao sve do suvremenih vremena, vrijedi spomenuti kako je veze između vojske i čaja moguće pratiti još od Napoleonskih ratova. Naime, britanski su vojnici posebne čajne pakete primili i neposredno uoči Bitke kod Waterlooa 1815. godine.

Autor: Saša Vuković


Komentari