Kolike su šanse: Dvaput je osvojila jack-pot na lutriji, ali je čitavo bogatstvo prokockala!

Ono što se Amerikanki Evelyn Marie Adams dogodilo uvjerljivo je otprilike kao da čovjeka pogodi globalna pandemija, lokalni potres i k tome još padne proljetni snijeg ali, kao što znamo, takve stvari nisu nemoguće. Godine 1985. Fortuna se nasmiješila ovoj sredovječnoj knjigovotkinji iz New Jerseya: osvojila je jack-pot na državnoj lutriji. Godinu dana kasnije, dogodilo se ono za što šansa praktički ne postoji – Evelynini sretni brojevi još jednom su izvučeni. S dva dobitka, postala je bogatija za pet i pol milijuna dolara. Dakako, odmah se iselila iz unajmljena stančića – u kojem je tople vode bilo povremeno a žohara čitavo vrijeme – u novokupljeni penthouse, no love je ostalo dovoljno za ugodan život.

Postojao je, međutim, omanji problem – Evelyn, naoko dosadna žena koja je pola života provela zadubljena u brojke, bila je kompulzivna kockarica. Prije, dok je živjela od šugave plaćice, taj porok je držala pod kontrolom, igrajući za desetak-petnaestak dolara, no sada se ovaj razmahao do neslućenih dimenzija. S bogatstvom i moći, njen karater promijenio se s ugodnog na “kučkinski”. Dugogodišnjeg partnera Stanleya Tannera, čovjeka koji je bio uz nju kad je ostala bez posla i kad joj je uginuo pas, šutnula je iz kuće, prethodno mu spakiravši sve stvari, te mu hladno rekla kako ne želi više imati posla s njim. “Izbacila me za najvećeg pljuska, kao šugavog psa. Nisam imao kamo otići, ali nju za to nije bilo briga!”, ispričao je Tanner o traumatičnom danu.

Kad se riješila “gore” polovice, Evelyn se zaputila u Atlantic City, američku kockarsku meku. Na omiljenoj igri, ruletu, “popušila” je otprilike polovicu osvojenog iznosa. Na intervenciju malobrojnih preostalih prijatelja, otišla je na liječenje od ovisnosti, a po izlasku iz rehaba svečano se zaklela kako će ubuduće biti pametnija. Doista jest, barem neko vrijeme. Problem sa skromnim životom je, međutim, taj što se teško u njega vratiti jednom kad shvatiš da postoji nešto bolje. Evelyn, istinabog, u kockarnice više nije ulazila, no odlučila se “zaigrati” na burzi, kad ju je čovjek kojeg je upoznala tijekom alkoholom natopljene večeri u baru uvjerio kako je to pametna investicija. Nije bila. Nesretna žena ostala je i i bez zadnjeg novčića, a nakon što su joj zaplijenili kuću i automobil, preselila se u derutnu prikolicu, gdje je živjela žicajući za hranu i cigarete od susjeda. Tužno, uistinu tužno!

Piše: Lucija Kapural


Komentari