Kobna psina: Infantilni grčki mudrac opio je magarca, a prizor njegova teturanja toliko ga je zabavio da je – umro od smijeha!

Koji je pirat ucijenio glavu jednoga guvernera? Zašto opijanje krupnih neparnoprstaša nije pametna ideja? Kako je Cezar ponizio Katona pred svim senatorima? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Kad je čuo da je njegova glava ucijenjena na pet stotina dolara, što je u ono vrijeme bila golema svota, “piratski kralj” Jean Lafitte (1780. – 1823.) odlučio je učiniti stvari malo zanimljivijima te je ponudio deset puta veći iznos za glavu guvernera koji je donio tu odluku.

2. Švedski power metal bend “Sabaton” svojevrsna je obrazovna institucija: kroz svoje tekstove, podučavaju slušatelje povijesti. Primjerice, jedan od njihovih najuspješnijih albuma u cijelosti je posvećen tematici iz Drugoga svjetskog rata.

3. Kad je čuveni prirodoslovac Charles Darwin (1809. – 1882.) na otočju Galápagos otkrio gigantske kornjače, oduševljenje neobičnim životinjama probudilo je dječaka u njemu. Premda je nezgodno pao svaki put kad je to probao učiniti, barem desetak se puta popeo na oklop jednog od ovih gmazova kako bi jahao na njemu.

4. Grčki filozof Hrizip (280. prije Krista – 205. prije Krista), istaknuti predstavnik stoičke škole, slovio je za jednog od najumnijih ljudi svoga vremena. To ga nije sprečavalo da se, s vremena na vrijeme, ponaša kao budala. Mudrac je, naime, bio sklon neslanim šalama i psinama kakve bi samo trogodišnjak smatrao smiješnima, a jedna od njih mu je i došla glave. Vrckasti mudrac je opio magarca te se zatim svijao od smijeha gledajući ga kako tetura te neuspješno pokušava pojesti smokve. Prizor ga je toliko zabavljao da je od smijeha u konačnici – umro!


5. Anegdote o Kaliguli (12. – 41), možda najluđem od svih rimskih careva, potrebno je uzeti s dozom skepse – toliko su brojne i maštovite da se po svoj prilici radi o pretjerivanju. Jedna od najzabavnijih tiče se njegova nerealiziranog pohoda na Britaniju. Otok je odlučio pokoriti 39. godine. S dvije stotine tisuća vojnika, kažu izvori, stigao na je obalu sjeverne Galije, no umjesto da nastavi pohod, naredio je legijama da skupljaju školjke na obali, kao “plijen iz mora” otet bogu Neptunu. Je li to učinio zato što je bio lud? Ili su, kao što neki povjesničari sugeriraju, “školjke” bile eufemizam za vagine (prema toj teoriji, vojnici su predano “skupljali” prostitutke po javnim kućama)? Je li to uopće učinio? Procijenite sami!

6. Zloglasni pirat Benjamin Hornigold (1680. – 1719.) i njegova tadašnja desna ruka Edward Teach (1680. – 1718.), koji će u budućnosti sijati strah svjetskim morima pod nadimkom Crnobradi, jednom su prilikom napali trgovački brod samo kako bi se domogli – šešira članova posade! Dan ranije, pirati su se napili kao… pa, pirati te su, u dionizijskom zanosu, pobacali svoje šešire u more. Taj gubitak valjalo je nadoknaditi – tko je vidio gusara bez šešira?

7. U jeku žestoke debate u senatu, Gaju Juliju Cezaru (100. prije Krista – 44. prije Krista) uručeno je pismo. Njegov sumnjičavi rival, Katon, zahtijevao je da se to pismo pročita na glas, pred svim senatorima. Cezar mu je, sa zlobnim osmijehom, uslišio želju: radilo se o vrućem ljubavnom pismu koje mu je poslala – Katonova sestra!

Piše: Lucija Kapural

Komentari