Klonirana mišica zasjenila ovčicu Dolly!

Fotografija: Cade Martin (Smithsonian magazine)

Svi znamo za ovcu Dolly, no malo nam je poznato ime mišice Cumuline koja je rođena nedugo nakon svoje poznatije konkurentice.

Rođenje mišice

Mala mišića Cumulina rođena je u jesen 1997. godine kao prvi  klonirani  miš  iz odrasle somatske stanice, a ovo je kloniranje izvedeno sasvim  drugačijim postupkom od onoga koji je primijenjen kod ovce  Dolly. Kloniranje ovce Dolly bilo je izuzetno komplicirano, zbog čega je dvojac reproduktivnih biologa, Ryuzo Yanagimachi i Teruhiko Wakayama sa Sveučilišta Hawaii, odlučio pokušati istražiti nešto drugačiji pristup. Oni su razvili pouzdaniju tehniku kloniranja koja se pokazala ne samo uspješnijom u broju kloniranih životinja već i u zdravstvenom stanju klonova kroz život.

Prilično kompliciran postupak

Iako je ovaj postupak bio nešto jednostavniji i dalje je kompliciran za razumijevanje ljudima izvan ove struke. Naime, somatske stanice podrazumijevaju sve one stanicu koje nisu uključene u reprodukciju. Kloniranje somatskih stanica zahtijevalo je reprogramiranje odraslih stanica koje su zatim u stadiju embrija implantirane u surogat majku.  Nakon niza metoda pokušaja i pogrešaka rodila se zdrava mišica koja je dobila ime Cumulina, prema kumulusnim stanicama korištenim u njezinom kreiranju, a koje okružuju jajašca u jajnicima. Nakon Cumuline rođeno je više desetaka miševa kloniranih istim postupkom što je donekle smanjilo nepovjerenje prema kloniranju, barem u znanstvene zajednice.


Miševi najčešći klonovi

Rođenje ovog  mišića se smatra velikom inovacijom u tehnici kloniranja. Do sada je klonirano više desetaka životinjskih vrsta, ali su miševi još uvijek najčešći klonovi.   Laboratorijski miševi obično ne dožive starost, ali je ovaj mišić imao poseban tretman i u svom je matičnom laboratoriju  poživio 2 godine i 7 mjeseci. U tom je periodu Cumulina u dva navrata postala mama, naravno, gotovo svaki puta nogomentom timu mišića. Tim iz laboratorija kaže da je bila razmažena i da to najbolju potvrdu tome daju proslave njezina rođendana.

Smrt laboratorijske miljenice

Znanstvenici računaju da dob u kojoj je Cumulina umrla odgovara ljudskoj dobi od 95 godina. Za razliku od Dolly koja je imala zdravstvenih problema zbog čega je morala biti uspavana Cumulina  je bila odličnog zdravlje. U dubokoj starosti od dvije godine razvila je tumor na  koži koji je uobičajen u starijoj mišjoj populaciji, a nakon što joj je on odstranjen poživjela je još 7 mjeseci, što je u mišjem vremenu stvarno puno te je zauvijek zaspala u proljeće 2000.  godine.

Mišica izložena u muzeju  

Njezino je tijelo preparirano, a danas se čuva u Nacionalnom muzeju američke povijesti kao primjer prvog mišića kloniranog ovim inovativnim postupkom. Kada je klonirana Dolly očekivanja javnosti i znanstvenika bila su velika, no do danas nije došlo do kloniranja ljudskih organa  a koji bi se potom uspješno presadili u ljudska tijela. Ovo je istraživanje omogućilo novi napredak u razvoju regenerativne medicine i položilo temelje za neki novi medicinski poduhvat, koji je, sigurno smo, već iza ugla.

Mišica Cumulina iako je prvi primjerak kreiran ovog revolucionarnom tehnikom kloniranja nije do sada dobila zasluženi publicitet javnosti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari