Klasik dječje književnosti: U izvornoj priči, Pinokio umire na stravičan način!

Pinokio, najpoznatiji zločesti dječak na svijetu, navršio je 139 godina, ali i dalje oduševljava djecu i odrasle. Za sve možemo zahvaliti Carlu Collodiju, u čijoj je mašti nastala priča o nestašnoj marioneti (ne, Pinokio nije lutak!). Pravim imenom Carlo Lorenzini, rođen je 1826. u Firenzi, kao prvo od desetero djece kuhara Domenica i učiteljice Angele. Književni pseudonim pod kojim će steći slavu, Collodi, “posudio” je od majčina rodnog sela. Život supružnika bio je težak: Angela je bila prisiljena raditi kao sobarica kako bi nahranila gladna dječja usta, a Domenico, osobni kuhar bogatog plemića, markiza Ginorija, kući gotovo da nije navraćao. Premda strog, markiz nije bio bez srca. Primijetivši da je maleni Carlo pametna glavica, njegovom ocu je obećao da će mu platiti školovanje za svećenika. Kako nametnute dogme nisu bile po njegovom ukusu, 16-godišnjak je napustio sjemenište te se prebacio na studij filozofije.

Karijeru je započeo kao novinar, a njegovi tekstovi su bili protkani patriotskim duhom, pozivajući na ujedinjenje zemlje. Ostavio se pera i latio se mača: 1848. godine, za vrijeme rata za nezavisnost, kao dobrovoljac se prijavio u toskansku vojsku. Po skidanju uniforme, pokrenuo je satiričke novine “Lampion”, da bi vlast koju je kritizirao ubrzo spriječila njihovo izlaženje. Collodi, koji je rijetko spavao više od četiri sata, narednih je desetljeća radio kao dramatičar, kazališni kritičar, pisac političkih skečeva i kratkih priča, a potom kao službenik Ministarstva obrazovanja.

Onim po čemu je danas poznat, literaturom za djecu, počeo se baviti tek na pragu pedesete: nakon što je Collodi s francuskog preveo bajke Charlesa Perraulta, oduševljeni urednik ga je zamolio da i sam pokuša pisati za djecu. Životno djelo, isprva nazvano “Priča o marioneti”, počeo je objavljivati u nastavnicima u “Il Giornale dei Bambini”, prvome talijanskom listu za djecu. Autoru, dotad relativno nepoznatom, stizala su pisma oduševljenih mališana, koji su s uzbuđenjem čekali nastavak Pinokijevih avantura. Ono što mnogi ne znaju jest da je Collodi priču zamislio kao tragediju: nakon dvije godine izlaženja, serijal je prekinut poglavljem u kojem pljačkaši objese Pinokija o hrast! Nakon prosvjeda čitatelja, kraj je izmijenjen.

Piše: Lucija Kapural


Komentari