Kineski seljak koji je postao hladnokrvni utemeljitelj dinastije Han

“Na koncu je čitav svijet moj” – navodno su bile riječi prvog cara iz dinastije Han nakon stupanja na carsko prijestolje.

Prvi kineski car iz dinastije Han, Gao(zu), bio je beskompromisno čvrst čovjek koji je od seljaka postao utemeljitelj dinastije Han i vladar polovice današnje Kine. Vladao je od 202. do 195. g. pr. Kr. Prema izvorima bio je skromnog podrijetla, a nitko od njega nije očekivao mnogo. Kasnije je postao manji činovnik i počeo se isticati svojim sposobnostima.

Godine 209. pr. Kr. poveo je dvogodišnju pobunu protiv tiranije dinastije Qin. Prvi pobunjenički čin bilo mu je oslobađanje zatvorenika koji su trebali raditi na njegovu mauzoleju (poznatom po Terakotnoj vojsci). Svrgavanjem dinastije morao se boriti protiv drugih pretendenata na prijestolje, a na kraju je postao car. “Na koncu je čitav svijet moj” – navodno su bile njegove riječi po stupanju na carsko prijestolje 202. pr. Kr.

O njegovoj hladnokrvnoj i pragmatičnoj ličnosti kineski su kroničari zapisali mnoge anegdote. Prema incidentu koji je zabilježio poznati kineski povjesničar Sima Qian, toliko je mrzio konfucijance da je “čim bi ih susreo, skinuo im šešir s glave i mokrio u njega”.
Tijekom borbe za carsko prijestolje najveći protivnik bio mu je Xiang Yu koji je zarobio njegova oca i poslao Liu Bangu ultimatum: “Predaj se ili ću ti skuhati tvog vremešnog oca živog”. On mu je odgovorio: “Pošalji mi posudu te juhe.” Xiang Yu ipak nije skuhao njegova oca, već je kasnije poražen, pa je počinio samoubojstvo.

Piše: Boris Blažina


Komentari