Kakve veze imaju Portorikanke i čarobne  pilule za “li lu le”?

Živimo u raznolikom svijetu u kojem postoje vrlo različita mišljenja apsolutno o svemu, tako i o kontracepciji. Neovisno spadate li u one koji misle da čovjek nema pravo imati kontrolu nad svojim tijelom i da to treba prepustiti Bogu ili kome li već, ili u one koji apriori smatraju da je kontrola tijela apsolutni prioritet; zavirite u članak u kojem donosimo priču o prvim kontracepcijskim pilulama i njihovom probijanju na svjetsko tržište kroz nelegalni eksperiment na ženama, koje nisu znale da služe kao pokusni kućni.

Glavni akteri u stvaranju čarobne pilule

Prva kontracepcijska pilula zvala se Enovid i nakon niza komplikacija došla je na svjetsko tržište i iznjedrila novu eru seksualne slobode žena. Ispitivanja su provedena na otočnoj pridruženoj američkoj državi Portoriku, gdje su žene znale da piju pilule koja trebaju spriječiti začeće, ali nisu znale da je lijek u eksperimentalnoj fazi. Povijest kontracepcije povezana je s medicinskom sestrom i aktivisticom za kontrolu rađanja Margaret Sanger, koja je 1916. otvorila prvu kliniku za kontrolu rađanja u New Yorku. Sanger je spadala u one žene koje smatraju da je nužno kontrolirati svoje tijelo, no istovremeno je bila pobornica i eugenike, što znači da je kroz upotrebu ovih pilula željela eliminirati neželjenu populaciju, poput osoba s invaliditetom i siromašnih. Kontradiktorno je ovdje što se nije usmjerila na koncepciju siromaštva već na siromašne. Kada je upoznala isto tako  kontroverznog biologa Gregoryja Pincusa koji se specijalizirao za reprodukciju sisavaca, potaknula ga je na izradu jeftine kontracepcije. U to vrijeme je kontrola rađanja bila još uvijek velikim dijelom pod kontrolom države, barem kada je u pitanju kontinentalni dio SAD-a, pa je svaki rad po tom pitanju bio problematičan. Pincus i ginekolog John Rock su započeli s radom na izradi pilule nastojeći dokučiti je li moguće koristiti  progesteron, hormon koji tijelo proizvodi tijekom trudnoće i za sprečavanje neželjene trudnoće kod žena. Znao je da je to moguće kod kunića i štakora, no nije znao je li moguće kod ljudske populacije. Pincus i Rock proveli su preliminarna istraživanja na pedeset pacijentica u Bostonu, ali im je trebao širi uzorak za kliničko ispitivanje. Portoriko je bio idealan jer je bio siromašan i gusto naseljen, a sredinom 20. stoljeća je proživljavao  pravi populacijski skok. Sa stajališta Sanger i Pincusa bilo je to idealno mjesto za šire ispitivanje.

Fotografija: Margaret Sanger

Pionirke seksualne revolucije

U Portoriku tog vremena žene su se nasilno podvrgavale sterilizaciji i abortusu, kao prevladavajućim oblicima kontrole rađanja. Obrazovanija i bolje stojeća populacija žena nije željela sudjelovati u tom isprobavanju lijeka, bojeći se nuspojava, no manje obrazovane i siromašnije žene su željele izbjeći trudnoću i sterilizaciju. Pincus se usredotočio na tu skupinu žena, koja se regrutirala iz najsiromašnijih područja. Ispitivanja su se koncentrirala na žene iz grada Humacaoa, gdje je istraživanje započelo 1956. godine. Pokusi su trajali nekoliko godina, a ta su istraživanja Portorikanke učinila pionirkama seksualne revolucije koja je bila na pomolu. Žene nisu dobile nikakve informacije o proizvodu tijekom njegova korištenja. Neke su imale ozbiljne nuspojave tijekom njihova uzimanja, poput krvnih ugrušaka i mučnine. Naime, pilule su sadržavale tri puta veće doze hormona od suvremenih pilula. Unatoč prijavama nuspojava Pincus nije bio zabrinut te se usmjerio na dokazivanje učinkovitosti lijeka. Ukoliko i tko umre nije mu bilo bitno jer mu je egocentrično bilo najvažnije da niti jedna žena ne zatrudni tijekom uzimanja “čarobnih pilula”. Upravo zbog takvog nonšalantnog pristupa lijeku su nedostajala klinička relevantna istraživanja o riziku njegova uzimanja. Tijekom ispitivanja tri su žene umrle, a da pri tome nisu obavljene obdukcije pa se ne može sa sigurnošću reći da su umrle od posljedica uzimanja lijeka. Pilule su testirane i na ženama u duševnim bolnicama bez njihova pristanka. Pilule su pokazale gotovo 100 postotnu učinkovitost kao kontrola rađanja, zbog čega je Pincus bio oduševljen i sve je nuspojave pripisao psihosomatskim uzrocima.


Pravi hit

Uskoro su se pilule pojavile i na velikom američkom tržištu i odmah su postale pravi hit. Amerikanke su bile presretne i spremne riskirati nuspojave, kako bi si osigurale udio u kontroli vlastitog tijela. Čarobne pilule danas se smatraju jednom od ključnih društvenih i medicinskih promjena 20. stoljeća.  Svaka sloboda pa tako i ona seksualna ima svoju cijenu, pa tako i ova u pozadini nosi teret eugeničkog nasilja nad ženama Portorika, a sve pod krinkom zabrinutosti za rješavanje ženskih problema.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari