Kako su slavne grupe dobile ime?

Odabir imena rock grupe od iznimne je važnosti. Bi li, primjerice, “Green Day” stekao današnju popularnost da su se momci držali svoga prvotnog naziva “Sweet Children”? Pa, možda… Ako obožavateljima ne bi bilo previše neugodno reći da idu na koncert “Slatke dječice”!

Dire Straits

Grupa koju su 1977. u Londonu osnovali braća Mark i David Knopfler, basist John Illsley i bubnjar Pick Withers nazvana je “Dire Straits”, što je fraza koju bismo na hrvatski mogli prevesti kao “U škripcu”. Odabir tog imena bio je prozaičan. Naime, kad su krenuli sa svirkama, momci su se uistinu nalazili u financijskom škripcu, do te mjere da su jedva imali što za jesti. Srećom, takva situacija promijenila se već nakon prvog albuma, koji donosi bezvremenski hit “Sultans of Swing”. Zanimljivo, jedan beogradski novovalni bend uzeo je upravo ime – “U škripcu”!

Pearl Jam


Godine 1990., pjevač Eddie Vedder, gitaristi Mike McCready i Stone Gossard te basist Jeff Ament u Seattleu su osnovali bend koji su, u nedostatku inspiracije, nazvali “Mookie Blaylock”, po omiljenom košarkašu. Diskografska kuća “Epic Records” ubrzo im je ponudila ugovor za snimanje albuma, ali pod uvjetom da promijene ime. Ostalo je povijest: “Pearl Jam” postali su legende grungea, a prvijencem “Ten” odali su počast Blaylocku, koji je na dresu nosio desetku. Vedder je objasnio da je bend nazvan po njegovoj prabaki Pearl, Indijanki koja je bila poznata po svome specijalitetu, marmeladi (eng. “jam”) od – pejotla! Punih šesnaest godina, obožavatelji su vjerovali u ovu priču, a onda je Vedder priznao da ih je povukao za nos: “Radilo se o pukom mistificiranju. Ne samo da u mojoj obitelji nitko nije spremao pekmez od pejotla, nego uopće nemam prabaku po imenu Pearl!” Tom prilikom ponudio je alternativno objašnjenje: nazvani su po pijesku, bezvrijednom materijalu od kojeg posebna vrsta školjke pravi biser. Pogađate, opet je lagao. Ament, nešto manje sklon poetskim objašnjenjima, otkrio je da se fraza “biserna marmelada” koristi kao metafora za – spermu!

Green Day

Osim ljubavi prema žestokom zvuku, Billieja Joea Armstronga i Mikea Dirnta povezala je ljubav prema lakim drogama. Odlučili su te dvije ljubavi spojiti, pa su svoju punk grupu, oformljenu 1987. godine, nazvali “Green Day”. Naime, “green” odnosno “zeleno” u slengu je naziv za marihuanu, a “green day” bi, po Armstringovom objašnjenju, bio dan proveden u pušenju ove biljčice. Od prvotnog naziva grupe, “Sweet Children”, odustali su, ispravno zaključivši da ovaj pobuđuje kojekakve pedofilske konotacije.

KISS

U siječnju 1973. godine, Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley i Peter Criss besciljno su se vozili newyorškim ulicama, pokušavajući smisliti ime za bend koji su netom bili osnovali. “Želim nešto kratko, upečatljivo i je*ačko!” zagrmio je gazda Gene. Okrenuo se prema Peteru, koji je nekoć bubnjao u grupi “Lips” (“Usne”). “Vidite, to je bilo dobro ime… Hoću nešto slično!” objasnio je. Otpivši gutljaj viskija, Paul je sa suvozačkog mjesta sramežljivo predložio: “A da se nazovemo ‘Kiss’ (‘Poljubac’)? To je prilično slično!” Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, a grupa je pokorila svijet žestokom svirkom, obojenim licima i nastupima koji su uključivali riganje vatre, prskanje krvi po pozornici, ispaljivanje raketa, gitare u plamenu i slične atrakcije. Ovo je službena verzija geneze imena grupe a postoji, dakako, i ona neslužbena. Prema njoj, “KISS” je kratica od “Knights In Satan’s Service”, odnosno “Vitezovi u službi nečastivog”!

Piše: Lucija Kapural

Komentari