Kako su slavne grupe dobile ime, 3. dio

Već smo pisali o tome kako su kultni bendovi “Queen”, “The Velvet Underground”, “AC/DC”, “The Pogues”, “Dire Straits”, “Pearl Jam”, “Green Day” i “KISS” dobili ime. Za vas smo odabrali još nekoliko zanimljvih priča o genezama naziva poznatih grupa!

The Beatles

Inspiriran grupom “The Crickets” (“Cvrčci”) Buddyja Hollyja, kolege kojeg je silno cijenio, John Lennon svoj je bend 1960. nazvao “The Beetles” (“Kukci”). Kasnije se poigrao slovima pa je drugo “e” zamijenio s “a”, kao referencu na “beat” odnosno ritam ili takt. Pokojni glazbenik u nekoliko je navrata ispričao tu anegdotu, ali Paul McCartney tvrdi da ona ne odgovara istini. Prema njegovoj verziji, naziv potječe iz “Divljaka”, kultnog filma iz 1953. s Marlonom Brandom u glavnoj ulozi – tako se u njemu zvala zloglasna motoristička banda.

Duran Duran

Davne 1978. godine, gitarist John Taylor i klavijaturist Nick Rhodes u Birminghamu su osnovali bend, a ubrzo su im se pridružili pjevač Stephen Duffy i basist Simon Colley. Izvorno ime britanske synth-pop senzacije bilo je “Rum Runner”, po noćnom klubu u kojem su momci povremeno nastupali a redovito se opijali. Kad je pogledao “Barbarellu”, znanstvenofantastični film Rogera Vadima iz 1968. godine, Rhodes je pao u erotski trans zbog mlade Jane Fonde u pripijenom trikou iz budućnosti. Na očaj ostalih članova, odlučio je preimenovati grupu: “posudio” je ime glavnog negativca iz filma, dr. Duranda Duranda. Ako smatrate da je to očajno ime za bend, reći ćemo vam da je moglo biti gore – jedan od likova iz “Barbarelle” zove se Dildano!


Simply Red

Nomen u ovom slučaju nije omen, već rezultat – greške. Grupa je osnovana 1985. godine u Manchesteru, a frontmen Mick Hucknall izvorno ju je nazvao “Red” (“Crveni”), što je bio nadimak koji je dobio zbog svoje riđe grive. Kad su se momci prijavljivali za nastup u nekome lokalnom klubu, u pozadini je treštala glasna muzika pa je vlasnik, pomalo nagluh, desetak puta tražio od Micka da ponovi ime grupe. “Red, simply Red!” (“Crveno, jednostavno Crveno!”), viknuo je ovaj, upirući prstom u svoje uvojke. “Aha, što tako ne kažeš… Vi ste, dakle, ‘Simply Red’!” zaključio je gazda, kojem ni moć shvaćanja nije bila blistava. I tako je jednostavno ostalo!

Piše: Lucija Kapural

Komentari