Kako su slavne grupe dobile ime, 2. dio

Već smo pisali o tome kako su kultni bendovi “Dire Straits”, “Pearl Jam”, “Green Day” i “KISS” dobili ime. Za vas smo odabrali još nekoliko uzbudljivih priča o genezama naziva poznatih grupa!

Queen

Premda je njegove kolege Rogera Taylora i Briana Maya to ime strahovito živciralo, jer u slengu znači “pederko” ili “tetkica”, frontmen Freddie Mercury odlučio je preimenovati grupu iz “Smile” (“Smiješak”) u “Queen” (“Kraljica”). Kako je jednom prilikom objasnio, to ime mu je, poput poruke s nebesa, stiglo u snu. “Bila je to sudbina, a od nje nije pametno bježati”, izjavio je u intervjuu. “Osim toga, ime za koje sam se opredijelio vrlo je uzvišeno, moćno i direktno – baš poput mene!”.

The Velvet Underground

Nakon što je prekinuo studij engleske književnosti, Lou Reed je s prijateljima Johnom Caleom i Tonyjem Conradom osnovao grupu “Warlocks”. Kad su im se pridružili Reedovi kolege s faksa, bubnjarica Maureen Tucker i gitarist Sterling Morrison, promijenili su ime u “The Primitives”. Legenda kaže da naziv pod kojim se sastav proslavio, “The Velvet Underground”, potječe od jeftina sadomazohističkog romana Michaela Leigha, koji je Reed jednog jutra pronašao na pločniku dok je tumarao njujorškim ulicama. Ne treba puno naprezati klikere da bi se shvatilo kako je sintagma “baršunasto podzemlje” neuvijena aluzija na vaginu!


AC/DC

Osim virtuoznim sviranjem, legendarni gitarist benda “AC/DC” Angus Young proslavio se svojim kratkim hlačicama, a upravo one su razlog zbog kojeg se grupa zove tako kako se zove. Naime, malom Angusu je starija sestra šivala školsku uniformu na stroju na kojem je pisalo “AC/DC”. Za neupućene, riječ je o oznaci za uređaj koji radi na izmjeničnu (“Alternating Current”) i istosmjernu struju (“Direct Current”). Momčiću se to učinilo zanimljivim te se zarekao kako će tako jednog dana nazvati svoj bend. U tom trenutku, nije bio svjestan činjenice da se taj termin u slengu koristi za – biseksualce! Premda lijepa i pomalo nostalgična, priča je, tvrde neki štovatelji grupe, od prve do zadnje riječi izmišljena. Prema njihovoj teoriji, “AC/DC” zapravo znači AntiChrist, Devil’s Child, odnosno Antikrist, dijete vražje.

The Pogues

Kod ovog benda nema dublje filozofije: nazvali su se po popularnoj irskoj izreci “Póg mo thóin!”, što će reći “Poljubi me u guzicu!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari