Nestali bez traga: Misterij Bermudskog trokuta

Godine 1872. trgovački brod “Mary Celeste” bio je na putu prema Gibraltaru. Na odredište nikad nije stigao: mjesec dana nakon prijavljenog nestanka, pronađen je kako pluta Atlantikom. Brod je bio netaknut, jedra još razapeta, kapetanov dnevnik otvoren, teret i osobne stvari članova posade na broju, čak je čaj još bio u šalicama… Nedostajalo je samo jedno – putnici, od kojih nitko više nije viđen! Da stvar bude neobičnija, brod je bio dobro opremljen hranom i vodom, a vremenski uvjeti bili su idealni. Što se dogodilo?

Odgovor na ovo pitanje nikad nije pronađen, a priča o misteriju Bermudskog trokuta dobila je početak. Tim imenom naziva se prostor između Bermuda, Floride i otoka Portorika u Atlantskom oceanu, na kojem je zabilježen rekordan broj nestanaka brodova i aviona. Premda je termin “vražji trokut” skovan tek nakon slučaja “Mary Celeste”, prvi podaci o neobičnim događajima na tom području datiraju još iz 15. stoljeća (navodno je i sam Kolumbo, na putu u Novi Svijet, ondje imao problema s navigacijom, a tada su primijećena i neka čudna svjetla na nebu). Prema neslužbenim podacima, u tom dijelu oceana do danas je nestalo preko osam tisuća ljudi, te stotine aviona i brodova.

Mnogi su pokušavali objasniti misterij. Nagađanja su različita, od toga da je to mjesto iskrivljenja energetskih polja pa su navigacijski uređaji beskorisni, preko teorije o golfskoj struji koja, u kombinaciji s nepredvidivim vremenskim uvjetima, uzrokuje nestanke, pa sve do toga da su u nestanke uključeni izvanzemaljci (trokut navodno predstavlja portal kroz koji kozmički posjetitelji dolaze i odlaze kako bi otimali ljude i eksperimentirali na njima). Teorija Ivana T. Andersona iz šezdesetih godina prošlog stoljeća ipak nam se čini najmaštovitijom: ugledni znanstvenik je, mrtav-ozbiljan, iznio tezu da postoji ljudima nepoznata podvodna civilizacija. Kako ona u nama vidi opasnost po sebe, njeni pripadnici povremeno izlaze iz oceana te otimaju brodove i avione!

Piše: Lucija Kapural


Komentari