Kako je nastala Copa América?

Kad je Argentina 1910. slavila stogodišnjicu nezavisnosti od španjolskih osvajača, odlučila je to učiniti na sportskom planu. Organiziran je nogometni turnir, na koji su pozvane momčadi Čilea i Urugvaja, a domaćin je osvojio pobjednički pehar. Kako CONMEBOL, nogometna federacija koja okuplja južnoameričke reprezentacije, ne priznaje to natjecanje kao službeno, povijest turnira poznatog kao Južnoameričko prvenstvo (“Campeonato Sudamericano de Selecciones”), počinje šest godina kasnije. I tada je Argentina bila domaćin, ali je titula pripala Urugvaju. Godine 1975., prvenstvo dobiva današnje ime – Copa América. Evo nekoliko zanimljivosti o najstarijem kontinentalnom nogometnom natjecanju na svijetu:

1. Održava se u razmacima od dvije godine, ali biva i iznimaka. Do 1983. godine nije bilo zemlje domaćina, nego se održavalo po načelu susreta kod kuće i uzvratnog susreta.

2. Osim južnoameričkih zemalja, snage na natjecanju imale su prilike odmjeriti reprezentacije Meksika, SAD-a, Hondurasa, Kostarike, Jamajke, Japana, Paname i Haitija. Zemlje koje su odbile poziv da zaigraju na turniru su Španjolska, Kanada i Kina.

3. Najviše naslova osvojila je momčad Urugvaja: petnaest puta je bila prvak turnira.

4. Godine 2016., domaćin turnira bile su Sjedinjene Američke Države. Bilo je to prvi put u povijesti da se natjecanje održava u zemlji izvan Južne Amerike.


5. Najteži poraz u povijesti prvenstva pretrpio je Ekvador 1942. godine, kad ga je Argentina porazila sa 12:0!

6. Najteži osobni poraz na prvenstvu doživio je tadašnji napadač Argentine Martin Palermo u utakmici protiv Kolumbije 1999. godine. Promašio je, naime, čak tri penala, nakon čega se rasplakao kao malo dijete.

7. Pele i Maradona, legende svojih momčadi, Brazila i Argentine, nikad nisu uspjeli osvojiti turnir.

8. Žestoko rivalstvo između Argentine i Brazila kulminiralo je 1991. godine, na utakmici na kojoj je podijeljeno čak pet crvenih kartona!

Piše: Lucija Kapural

Komentari