Kako je galeb postao zvijezda Googlea?

Hannah Huxford

Galeb koji je prije 10-ak godina snimljen kako jede pomfrit na obali istočnog Yorkshirea  u Ujedinjenom Kraljevstvu, postao je zvijezda Googleove kampanje. Zanima li vas kako je do toga došlo, pročitajte tekst koji smo danas za vas pripremili.

Nesuđena fotografkinja

Hannah Huxford nesuđena fotografkinja koja radi kao prodavačica automobila, otišla je sa suprugom na izlet u primorski grad Bridlington, gdje je provela dan uživajući u šetnjama i jedenju prženih krumpirića, i naravno gledanju galebova. Doduše gledali su oni galebove, ali i galebovi njih. I dok je većina ostala samo na gledanju jedan je galeb skupio hrabrosti i svratio po svoj krumpirić i brzo odletio. Fotografski grif vjerojatno nikada ne nestane pa je Hannah uspjela snimiti više fotki od kojih je jedna “ulovila” ključni trenutak. Njenu fotografiju je primijetio BBC i objavio ju, no deset godina kasnije kada je fotku ponovno objavila na svom instagramu, kontaktirala ju je dizajnerska agencija nakon čijeg kontakta je galeb postao zaštitno lice googleovih jumbo plakata, ali i googleove dvanaestomjesečne internetske kampanje.

Zašto galebovi jedu ljudsku hranu?

Galebovi preferiraju ljudsku hranu jer je ima u izobilju i lako je doći do nje, drugim riječima zato što su galebovi vrlo pragmatični. Smatra se da njihova percepcija ljudskog jedenja počiva na prerađivanju onoga što vide u konkretnom primjeru, kao jamstvo bolje i sigurnije prehrane. Znanstvenica Laura Kelley sa Sveučilišta Exter u Cornwallu u Engleskoj, poručuje da ukoliko želite da vas galebovi ostave na miru jednostavno buljite u njih jer će to navodno protumačiti na način da će svoju večeru potraže na drugom tanjuru.


Hannah navodi da je apsolutno čudno vidjeti svoju fotku na jumbo plakatu, ali ugodno čudno. Navodno ne smije reći koju je cifru dobila za licenciranje fotografije, no ostavimo li po strani novac, možda je ta fotografija vrati u profesionalne fotografske vode.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari