Kako je crkva sv. Petra privremeno 1527. postala štala

Tijekom tzv. „Talijanskih ratova“ koji su se vodili u prvoj polovici 16. st. značajan dio europskih vojnika bili su plaćenici. Krajem 1526. godine jedna takva velika plaćenička vojska – sastavljena od više od deset tisuća španjolsko-njemačkih habsburških trupa – našla se na sjeveru Italije bez plaće.

U okolnostima oko kojih do danas ne postoji konsenzus – je li car Karlo potaknuo vojsku na pokret ili je napad tek „prešutno“ podupirao – vojska je došla pod zidine papinskog Rima s ciljem zauzimanja grada i posljedične pljačke kako bi si vojnici sami „podmirili“ neisplaćene plaće. Nakon kraće opsade grad je pao 7. 5. 1527., a uslijedila je užasna i nekontrolirana pljačka. Osim čiste materijalne koristi, koja je vodila većinu vojnika, mnogi autori ističu i vjersku komponentu – naime, dobar dio trupa činili su njemački vojnici skloni novom protestantskom pokretu koji je papu koncipirao ujedno i kao vjerskog neprijatelja.

Iako je priča o padu Rima najpoznatija po legendarnom „posljednjem otporu“ papinske Švicarske garde, manje je poznata epizoda vezana upravo uz vjersku odmazdu protestantskog dijela vojnika. Naime, tijekom pljačke opljačkani su čak i grobovi papa, važne relikvije su ili bačene na pod, kao glava sv. Andrije, ili ukradene i naknadno prodane, kao rubac sv. Veronike, ili su se pak vojnici „zabavljali“ s njima, kao npr. navodno Sveto Koplje koje je prema pričama jedan vojnik stavio na vrh svojega koplja i jahao po Rimu s njim. U crkvi sv. Petra, na samom oltaru, ubijeno je – kako kažu izvori (navodeći vjerojatno preveliku brojku) – više stotina ljudi. Sama crkva ubrzo je pretvorena u štalu za konje osvajačke vojske, a vatikanska knjižnica jedva je spašena naporima Philiberta de Châlona, princa od Oranga.

U narednim mjesecima anarhija ja vladala Rimom – posljednje habsburške jedinice napustile su Rim tek u veljači 1528. godine, višestruko desetkovane, što borbom, što bolestima koje su se pojavile u gradu ubrzo nakon pada, a mnogi onovremeni autori u bolesti su vidjeli Božju kaznu za habsburške vojnike.

Autor: Filip Šimunjak


Komentari