Kad ozljeda glave rezultira izvanserijskim glazbenim talentom

Derek Amata. Fotografija: Screenshot YouTube (Derek Amato, Sudden Musical Genius | HUMAN Limits).

Da ozljede glave mogu donijeti nešto dobro, pa i više od toga pokazuje slučaj Dereka Amata. Ovaj je sredovječan Amerikanac do 2006. godine vodio normalan život u kojem glazba nije zauzimala posebno mjesto. Kako sam kaže bio je više sportski prizeman tip.

Životni preokret

U listopadu 2006. godine došlo je do potpunog preokreta u njegovu životu. Dok se zabavljao s prijateljima u bazenu tijekom igre s loptom, u pokušaju da je uhvati udario je svom snagom glavom o rub bazena te je doživio teški potres mozga. Naravno završio je u bolnici. Osim što je doživio potres mozga izgubio je dijelom pamćenje, a i jedan dio slušnih sposobnosti. On je kroz svoj aktivan sportski život do tada već zadobio višestruke ozljede mozga. Prema njegov računici do tog trenutka imao ih je već 6 ili 7.  No svojevrsno se čudo dogodilo kada je petog dana izašao iz bolnice. Po izlasku iz bolnice došao je kući svog prijatelja i jednostavno je bio privučen nekom neobjašnjivom potrebom da sjedne za stari prašnjavi klavir i zasvira. Nakon što je ruke stavio na klavijaturu glazba je potekla iz njegova uma, spustila se kroz ruke  do tipki i tako je započelo njegovo novo putovanje,  a prestao je život kojega je do tada vodio. Glazba koju čuje u svom umu, kaže, ne prestaje čak ni kada spava.

Genijalnost ima i mračnu stranu

Život mu se promijenio doslovno preko noći. Iako je sretan s činjenicom da mu je nesreća aktivirala dio mozga koji je očito odgovoran za glazbenu genijalnost, njegovo stanje ima i mračnu stranu. To su glavobolje i nesvjestice. Nekada ne može živjeti normalno jer ima izrazitu netoleranciju prema jačem svjetlu i zvukovima. Ponekada tako intenzivno čuje razne zvukove koji nisu glazba, a koji ga iritiraju, pa misli da će iskočiti iz svoje kože. Zbog strašnih glavobolja često poželi da nestane s lica Zemlje. Liječnici su mu prepisali lijekove, ali ih on tvrdoglavo odbija uzimati. Smatra da bi mu sintetički lijekovi samo naškodili i oduzeli “dar” koji je dobio.


“Dar od Boga”

O svom životu svojevremeno je rekao iduće:

Materijalna strana svega nije bitna. Auto nisam imao pet godina. Nemam kuću. Lebdim između sinovljeve kuće i boravka kod prijatelja u sjevernom Coloradu. Imam samo mobitel pa me djeca mogu dobiti ako me trebaju. Nemam ništa, a ipak imam sve.

Upravo to pokazuje da je sretan sa svojim životom u kojem materijalne stvari ne cijeni previše. Svoj dar tretira Božjom voljom, koju želi iskoristi ne samo kako bi skladao već i, kako sam navodi, pomogao onima kojima je pomoć potrebna.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari