Kad te smrt uzme na pik: Preživio eksploziju, “sredio” ga – zid!

Nema svatko privilegij umrijeti u vlastitom krevetu, okružen ožalošćenim potomcima. Povijest je, naime, puna primjera bizarnih smrti. “Lovcu na krokodile” Steveu Irwinu presudila je električna raža; plesačicu Isadoru Duncan udavio je vlastiti šal, zaplevši se za osovinu automobila; arhitekt Stanford White ubijen je na krovu Madison Square Gardena, zgrade na kojoj je radio, a Atila Bič Božji, jedan od najmoćnijih ljudi svih vremena, izdahnuo je nakon obilna, no prozaičnog krvarenja iz nosa… Ni obični smrtnici ponekad nisu pošteđeni neobičnih smrti, a način na koji je George Schwartz napustio ovu dolinu suza uistinu je jedinstven.

Činilo se da je ovaj Amerikanac miljenik Fortune. Vlasnik tvornice umjetnih gnojiva, živio je u raskošnoj vili s bazenom, skijao u Aspenu, vozio “Aston Martin” i kupovao ženi dijamante za godišnjice braka, kako bi se iskupio za to što ga nikad nema doma. Uz to je bio poprilično naočit, pa su čeznutljive poglede u njegovom smjeru upućivale i žene koje mu nisu bile žena.

Doma nije bio ni toga srpanjskog dana 1983. godine, kad se do večeri zadržao u uredu, sređujući neke papire. Baš kad je htio napraviti pauzu za kavu, sve oko njega pretvorilo se u krš i dim. U tvornici je, naime, došlo do snažne eksplozije (navodno zbog neispravnih postrojenja), a vlasnik je nekim čudom izbjegao smrt. Čitava tvornica sravnjena je sa zemljom – osim jednog zida, koji je i dalje stajao.

Radoholičar Schwartz, koji je zadobio lakše ozljede, prevezen je u bolnicu, da bi se već sljedeće jutro vratio do ruševina, kako bi potražio ostatke tvorničkih dokumenata. Bilo bi mu pametnije da je poslušao liječnikov savjet i ostao u bolničkom krevetu: onaj jedini preostali zid poklopio ga je kao penzioner slobodno mjesto u autobusu. Schwartz je izdahnuo za nekoliko sekunda.


Piše: Lucija Kapural

Komentari