Kad se spoje mašta i porok: Kišobran za cigarete, najluđi izum na svijetu

Od kotača preko automobila do kompjutera, pratimo dugu povijest izuma. Mnogi od njih su promijenili način na koji živimo i radimo, pa čak i način na koji mislimo. Postoje, međutim, izumi koje nećete naći u povijesnim knjigama, iz jednostavnog razloga – dozlaboga su glupi. Možda najapsurdniji za koji smo čuli 1955. je patentirao stanoviti Robert Stern, na osebujan način spojivši svoju imaginaciju i svoj porok.

Ovaj uspješan čovjek, predsjednik korporacije “Zeus”, bio je okorjeli pušač. Njegov golemi ured, pun skupocjenih slika, namještaja od mahagonija i kristalnih otvarača kuverti, vječito je bio obavijen dimom (da, bila su to ona zlatna vremena kad se moglo pušiti na radnome mjestu). Tog popodneva se Robert, međutim, zaželio zraka. Cigaretu nakon ručka – a ta mu je bila najslađa – odlučio je konzumirati u dvorištu. Baš kad je izišao iz zgrade, počelo je pljuštati. “God dammit!”, opsovao je i vratio se u ured. Bio je bijesan. Ako on želi pušiti u dvorištu, neće njemu neka glupa kiša govoriti da ne smije!

Počeo je razmišljati. Kišobran je, dakako, bio najlogičnije rješenje, ali pomalo nespretno: jednom rukom ga držiš, u drugoj ti je cigareta… A kojom rukom da pripališ? “I know! It’s so obvious!”, uskliknuo je Stern, srušivši stolac i prestrašivši tajnicu. Nekoliko dana kasnije, svijetu je predstavio svoj izum: cigaretšpic s minijaturnim kišobranom koji štiti žar od prijetećih kapi kiše. Čovjek, istinabog, i dalje kisne, ali je to mala cijena za iskonski užitak pušenja na pljusku!

Piše: Lucija Kapural


Komentari