Kad revolucija jede svoju djecu: Jesu li Robespierrea mučili i ponižavali na stratištu?

Execution by guillotine of Maximilien Robespierre (born 1758, died 1794), and Louis Antoine de Saint-Just (born 1767, died 1794). French polticians during the French revolution. Antique illustration. 1890.

Koji je “konceptualac” krvario za svoju umjetnost, i to doslovno? Kakvu je torturu, prema nekim izvorima, pretrpio Robespierre prije nego što mu je giljotina odvojila glavu od tijela? Zašto su u srednjem vijeku spaljivali zube novorođenčadi? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. U istočnome dijelu Himalaje, na granici Nepala i Tibeta, smjestio se veličanstveni i prijeteći Mount Everest. Nakon niza neuspjelih pokušaja, najviši vrh na našem planetu 29. svibnja 1953. godine osvojio je novozelandski alpinist Edmund Percival Hillary, sa šerpom Tenzingom Norgayom. Godine 1979. organizirana je jugoslavenska ekspedicija, u okviru koje su se na vrh popeli slovenski alpinisti Jernej Zaplotnik, Andrej Štremfelj i Stane Belak, hrvatski alpinist Stipe Božić te šerpa Ang Phu – potonji je pri silasku poginuo. Nažalost, nije jedini koji je ovdje ostavio kosti. Mount Everest smatra se najvišim grobljem na svijetu – računa se da je na njemu raštrkano preko dvije stotine tripala!

2. Britanski konceptualni umjetnik Marc Quinn slavu je stekao 1991. godine, instalacijom pretencioznog naziva “Sebstvo”. Riječ je o odljevu autorove glave, poprskanom s četiri litre njegove vlastite krvi a potom zamrznutom.

3. U srednjem vijeku, diljem Skandinavskog poluotoka bio je raširen neobičan običaj spaljivanja zuba novorođenčadi. U njegovoj pozadini ležao je strah od vještica – vjerovalo se da ove nespašene goropadnice skupljaju zubiće koje mališani izgube kako bi na njih bacile uroke.


4. Godine 1920. na uglednu američkom Sveučilištu John Hopkins proveden je eksperiment koji se, promatrano iz današnje vizure, čini etički problematičnim – pokusni kunić bio je, naime, devetomjesečni dječačić po imenu Albert. Istraživači, John B. Watson i njegova asistentica Rosalie Rayner, htjeli su doznati jesu li naši strahovi urođeni ili stečeni. Malom Albertu su pokazali niz ljupkih fotografija (štenci, zečići, leptirići) te niz onih neugodnih (kuća u plamenu, štakori, maska vraga) – beba kao beba, nije pokazao izraženiju reakciju niti na jednu od njih. Dvojac je tada mališanu u krilo položio dražesna bijelog zeku, a potom punom snagom raspalio po gongu. Ponavljajući ovaj postupak, kod testnog subjekta su izazvali uvjetovanu reakciju, doživotnu fobiju od zečeva, a i mnogih drugih dlakavih životinja te bijelih stvari, poput brade Djeda Božićnjaka.

5. Švicarska garda, danas u prvom redu zadužena za čuvanje ulaza u Vatikan i sigurnost Svetog Oca, jedina je vojska čija se zastava mijenja, budući da se na njoj nalaze grbovi trenutačnog pape i glavnog zapovjednika. Jedno, međutim, već stoljećima ostaje isto – njeni pripadnici i danas nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafael!

6. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, primatologinja Jane Goodall prva je shvatila da se čimpanze znaju koristiti oruđem i oružjem. Primijetila je, primjerice, da pomoću dugačkih štapova love termite u njihovim podzemnim gnijezdima, kamenjem razbijaju koru orašastog voća ili gađaju neprijatelje, sažvakane listove koriste kao spužve te njima prikupljaju vodu za piće, grade gnijezda tako da kidaju drva jednake duljine te preko njih polažu mekane grančice i lišće, a čak i oštre drvca zubima, pretvarajući ih tako u koplja kojima love plijen u grmlju.

7. Francuski revolucionar Maximilien de Robespierre (1758. – 1794), glavni zagovornik i teoretičar jakobinske diktature, uhićen je nakon prevrata od 9. thermidora (27. srpnja 1794. godine) te je smaknut s najbližim suradnicima, Saint-Justeom i Coulthonom. Prema nekim izvorima, Robespierre je doživio agoniju i poniženje prije nego što mu se glava otkotrljala ispod giljotine. U tamnici je navodno pokušao izvršiti suicid, pucavši si u usta. Preživio je, no posred lica mu je zjapila jeziva rana. Kako bi ga ismijao, krvnik mu je na stratištu strgnuo povez s čeljusti, a svjetina je oduševljeno pljeskala kad je Robespierre počeo vrištati.

Piše: Lucija Kapural

Komentari