Kaciga za spavanje: Je li ovo najbizarniji izum u povijesti?

Od kotača, preko automobila i raketa, pa do kompjutera, pametnih mobitela i dronova, pratimo dugu povijest izuma. Mnogi od njih promijenili su način na koji živimo i radimo, pa čak i način na koji mislimo. Postoje, međutim, izumi koje nećete naći u povijesnim knjigama, iz jednostavnog razloga: dozlaboga su glupi. Ali i zabavni – baš poput tzv. kacige za spavanje, koja se na tržištu pojavila prije dva desetljeća.

Ako je itko u stanju povezati tehničku inovativnost i apsurdnost dovedenu do umjetnosti, onda su to Japanci. Upravo u “Zemlji zalazećeg sunca” stvorena je ova luda naprava. Njen tvorac, mladi inženjer iz Tokija, proglasio ju je revolucionarnom, premda nama padaju neki drugi epiteti prikladniji za njen opis. Vraćajući se nakon posla podzemnom željeznicom, momak je promatrao usnule ljude oko sebe. Svako malo glava bi im pala na koljena, nakon čega bi se probudili, teško uzdišući. “To zacijelo nije ugodno”, razmišljao je dipl.ing., a onda se iznad njegove glave upalila lampica. Sa skupinom istomišljenika, koji su spoznali historijsku važnost udobnog spavanja u podzemnoj, konstruirao je kacigu na čijem se zadnjem dijelu nalazi vakuum pumpa, neobično slična stvarčici kojom odčepljujemo kadu. Sve što umorni putnik treba napraviti jest nataknuti kacigu na glavu, pričvrstiti pumpu na staklo vlaka i utonuti u carstvo snova!

Inventivnosti tu nije bio kraj. Valjalo je riješiti još jedan problemčić: što ako osoba tako čvrsto zaspe da propusti izići na svojoj stanici? Izumitelj se bavio mišlju da ugradi alarm, ali je zaključio da bi takvo buđenje moglo biti stresno. Mislio je, mislio, pa se domislio! Na kacigu je jednostavno nakalemio pločicu s minijaturnom kredom: poslovne Trnoružice trebaju napisati odredište na kojem žele izići, tako da ih drugi putnici mogu probuditi. Kako oslanjanje na ljubaznost stranaca nikad nije bilo najbolja ideja, izum je u kratkom roku iz kategorije “revolucionarnih” preselio u onu “zaboravljenih”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari