Jesu li braća Wright izradila prvi zrakoplov na vlastiti pogon?

Braća Orville i Wilbur Wright iz SAD-a danas se obično smatraju prvim ljudima u povijesti koji su izgradili prvi zrakoplov koji je 17. prosinca 1903. poletio na vlastiti pogon i kojim je bilo moguće upravljati. Mehaničko znanje za svoj pionirski rad u području avijacije stekli su radom na sastavljanju i popravljanju bicikala, tiskarskih strojeva, motora itd. Upravo im je rad s biciklima dao ideju da je slično moguće upravljati i strojem za letenje. Braća Wright su zahvaljujući svojem pothvatu stekli svjetsku slavu te skupili veliko bogatstvo prodajom vlastitih zrakoplova u Americi i Europi. Manje je poznato da postoje tvrdnje prema kojima su određeni pojedinci preduhitrili braću Wright. Te su tvrdnje bile relativno popularne početkom 20. stoljeća, zatim su zaboravljene, ali su se ponovno pojavile u posljednjih dvadesetak godina.

1. tvrdnja

Neki Novozelanđani tvrde da je prvi čovjek koji je „letio“ bio Richard Pearse, i to 31. ožujka 1903. godine, o čemu postoje svjedočanstva čiju je autentičnost nemoguće provjeriti. Međutim, sačuvana je Pearseova izjava novinama u kojoj tvrdi da je svoje eksperimente započeo tek 1904. te da su ga nadahnula upravo braća Wright. S druge strane, neki istraživači danas smatraju da je to možda rekao jer su braća Wright stekla slavu prije njega te nije želio ostati zapamćen po stvaranju kontroverze. Kako god bilo, valja spomenuti da je Pearseov zrakoplov imao neke zanimljive koncepte – bio je jednokrilac, a kotači su mu bili posloženi u jednakoj konfiguraciji kao tricikl (kao današnji avioni).

2. tvrdnja

Drugi mogući prethodnik braće Wright bio je Gustave Whitehead, njemački imigrant u SAD-u. Sačuvani su novinski članci iz 1901. u kojima piše da je Whitehead već tada uspio napraviti zrakoplov koji može poletjeti na vlastiti pogon. Te su priče, međutim, upitne autentičnosti, pogotovo u vidu toga da je on još 1908. gradio zrakoplove koji nisu mogli poletjeti. Da li je doista moguće da je u međuvremenu “zaboravio” kako napraviti funkcionalni avion? Pristalice Whiteheada ukazuju na postojanje vrlo mutne fotografije koja možda pokazuje Whiteheada u zrakoplovu, no drugi smatraju da je fotografija toliko niske kvalitete da bi mogla prikazivati npr. jedrilicu ili „žabu koja skače“.


Zaključak

Vrijedi istaknuti da je Pearseov pokušaj, čak i ako se dogodio prije onog braće Wright, podrazumijevao samo dugi, nekontrolirani „skok“, što prema mnogim kriterijima nije pravi let. S druge strane, neki stručnjaci smatraju da let braće Wright iz 1903. također ne zadovoljava te kriterije. Iako i danas ima entuzijasta koji tvrde da je Whitehead bio prvi koji je poletio, većina povjesničara njegove tvrdnje smatra lažnima. U svakom slučaju, nema dokaza koji bi jasno opovrgnuli da su braća Wright bili prvi „piloti“ u povijesti. Čak i ako to nisu bili, oni su imali nešto što većina drugih izumitelja nije – mrežu poznanstava koja je financirala i potpomagala njihove napore da usavrše svoju napravu.

Piše: Boris Blažina

Komentari