Jestiva povijest: Po kome je nazvana Cezarova salata?

Zacijelo ste čuli za Cezarovu salatu, a vjerojatno je i jeli, no jeste li znali po kome je nazvana? Suprotno uvriježenom mišljenju, ovo jelo nema nikakve veze s rimskim carem – stvoreno je prije stotinjak godina, i to u – Meksiku! Riječ je, naime, o autorskom (d)jelu Cesarea Cardinija. Početkom 1920. godine, ovaj talijanski kuhar napustio je rodnu grudu te, zajedno s bratom Alessandrom, odlučio potražiti svoju krišku “američkog sna”. Tajming je bio loš: zbog prohibicije, u restoranu koji su braća (sada poznata kao Caesar i Alex) otvorila u San Diegu promet je bio slab. Lukavi Cesare odlučio je prebaciti biznis u Tijuanu, što se pokazalo odličnom idejom. Željni alkohola i zabave koja se nudila preko granice, Amerikanci su nahrupili u njegov restoran, a vikendima su doslovce stajali na cesti čekajući da se oslobodi stol.

Na Dan nezavisnosti 1924. godine, gužva je bila tolika da je ponestalo namirnica. Kako bi poštedio kuhare, koji su padali s nogu od umora, Cesare je odlučio od ostataka sam pripremiti jelo pred gostima. Po prirodi teatralan, napravio je od toga pravi show: bacao je listove salate u tanjure, pjevušio dok je ribao parmezan, a konobari su ga oponašali u svemu što je činio. Za samo nekoliko minuta, pred gostima je bilo jednostavno ali ukusno jelo, a Cesare je nagrađen burnim pljeskom.

Salata kojoj je samodopadno nadjenuo vlastito ime postala je hit. Prema izvornom receptu, bila je namijenjena za jedenje prstima: na velike listove zelene salate dodavao se preprženi kruh, jaja i parmezan, a potom bi se sve obilno prelilo umakom od češnjaka. Za popularizaciju recepta u Europi je, prema legendi, zaslužna Wallis Simpson, česta posjetiteljica Cardinijevog restorana. Osim nje, kod simpatičnog Talijana redovito su objedovale hollywoodske zvijezde Carole Lombard, Clark Gable i Douglas Fairbanks, a kao djevojčica njegov specijalitet probala je Julia Child, koja će kasnije i sama postati slavna kuharica. Cardini je patentirao umak koji ide u salatu, na čemu je zaradio milijune, a nakon što je 1954. preminuo od srčanog udara, biznis je preuzela njegova kći Rosa. Ona se do kraja života borila protiv onih koji su pokušavali preuzeti zasluge za slavni recept: osim Cesareovog konobara i jednog kuhara, čak je pokojnikov rođeni brat Alessandro ustvrdio da je salatu osmislio upravo on (u njegovoj inačici, u koju su išli i inćuni, zvala se Avijatičarskom salatom, budući da je za vrijeme Prvoga svjetskog rata bio pilot).

Piše: Lucija Kapural


Komentari