Jestiva povijest: Pekarski rat između Francuza i Talijana

Lipanj 1982. Izrael je izvršio invaziju na južni Libanon. Ratne operacije na Falklandskom otočju privedene su kraju. Joan Jett je s pjesmom “I Love Rock N’ Roll” zasjela na prvo mjesto američke top-ljestvice… A u Adriji, gradiću u blizini Venecije, grupica iskusnih pekara radila je na novom proizvodu. Predvođeni Arnaldom Cavallarijem, temperamentnim muškarcem u kasnim četrdesetima, pokušavali su stvoriti talijanski pandan francuskom baguetteu, kruščiću koji je osvojio svijet te postao broj jedan na tržištu sendviča. Nakon višetjednih eksperimenata s vrstama tijesta, začinima i temperaturom pečenja, pekarski svijet dobio je novog šampiona – ciabattu! Naziv, koji možemo prevesti kao “šlapa”, zorno opisuje novu vrstu kruh: ovalna i plosnata, ciabatta uistinu podsjeća na omiljenu vrstu kućne obuće.

Bijeli kruh s hrskavom koricom i karakterističnim nepravilnim rupama u unutrašnjosti brzinom munje je postao hit. “Invazija” na svjetsko tržište počela je 1985. godine, kad je britanski lanac trgovina “Marks & Spencer” ponudio Cavallarijev izum kupcima. Kako su Britanci u to vrijeme počeli ludovati za mediteranskim specijalitetima, puno zdravijim od njihove tradicionalne, masne i kalorične kuhinje, kruščići napravljeni bez ikakvih kemijskih dodataka, na djevičanskome maslinovom ulju, postali su ultimativni izbor kupaca posvećenih svome zdravlju. Danas se ciabatta s velikim tekom jede na svim stranama globusa, a u međuvremenu su stvorene stotine vrsta: od integralnog tijesta, s lukom, maslinama… Onima koji su mu odricali autorstvo nad pekarskom uspješnicom Cavallari je odbrusio: “Možete reći da ste nešto slično jeli još četrdesetih godina prošlog stoljeća, ali biste to, je li, trebali dokazati. Dok to ne uspijete, preostaje vam samo uživati u mome kruhu, koji je najbolji na svijetu!”.

Piše: Lucija Kapural

Komentari