Jestiva povijest: Kako je stvorena najpopularnija sorta jabuke?

Premda je Biblija spominje kao voće koje je kumovalo tragediji čovječanstva, jabuka je toliko zdrava da bi, savjetuju nutricionisti, svakog dana trebala biti na našem meniju. Ujedno je riječ o jednoj od najstarijih kultura: na području Tien Shana, planinskog masiva u srednjoj Aziji, uzgajale su se još prije deset tisuća godina! Danas je u svijetu poznato više od deset tisuća sorti, a jedna od najpopularnijih jest delišes. Priča o najslađoj jabuci započela je u Sjedinjenim Američkim Državama. Ondje je, tijekom čitavog devetnaestog stoljeća, glavna komercijalna sorta bila jabuka Ben Davis. Nikad čuli? To jer razumljivo, jer danas više ne postoji na tržištu – tek male količine uzgajaju se u Maineu. Prednost ove jabuke ležala je u činjenici da se sporo kvarila, pa je mogla izdržati transport u sve krajeve zemlje. Njena mana? Bila je prokleto neukusna, kisela poput limuna! Srećom, napredak transportnih sredstava iznjedrio je mogućnost da se distribuiraju i kvarljivije ali ukusnije sorte.

U ljeto 1892. godine, voćarska kompanija “Stark Nurseries” održala je natjecanje za najsočniju sortu jabuke, koja je trebala zamijeniti Ben Davis. Lentom pobjednika okitio se Jesse Hiatt, farmer iz Iowe: suce je oborio s nogu slasnim crvenim jabukama kojima je nadjenuo ime “Hawkeye”. Nakon što je kompanija od njega otkupila pravo na jabuku, promijenjeno joj je ime – na tržištu se našla kao “Stark Delicious”, delišes. Doslovce preko noći, postala je najprodavanija sorta jabuke u Americi, a u narednih nekoliko godina osvojila je ostatak svijeta.

Zanimljivo, osim imena, crveni delišes nema nikakve veze s kasnije uzgojenom sortom, zlatnim delišesom. Potonju jabuku, koju karakterizira intenzivna žuta boja, na svojoj je farmi uzgojila obitelj Mullin iz Clay Countyja u Zapadnoj Virginiji. Pravo na jabuku su 1914. prodali već spomenutoj kompaniji “Stark Nurseries”, riješivši većinu financijskih problema koji će ih mučiti za života. U spomen jabuke koja ga je proslavila, Clay County od 1972. naovamo svake godine održava “Festival zlatnog delišesa”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari