Jestiva povijest: Kako je stvoren najskuplji hot dog na svijetu?

Povijest hot doga, mnogima omiljene vrste brze hrane, započinje u devetnaestom stoljeću. Suprotno uvriježenome mišljenju, njegovi tvorci nisu Amerikanci, već njemački i austrijski imigranti, koji su se “preko bare” otisnuli u potrazi za boljom budućnošću. Upravo oni su počeli prodavati tanke kobasice u pecivu, a naziv koji su za njih koristili – frankfurter (“frankfurtska kobasica”) odnosno wiener (“bečka kobasica”) jasno je svjedočio o podrijetlu te namirnice. Ulična hrana radničke klase ubrzo je osvojila sve društvene slojeve: danas je, primjerice, nemoguće zamisliti bejzbol-utakmicu bez ovih kobasica kojima vitla razgaljena publika. No, kako se u priču upleo pas? I ima li naziv pod kojim je ova namirnica danas poznata, hot dog, uopće veze s psom? Prema najpopularnijoj teoriji, već spomenuti imigranti su kobasice koje su prodavali na pomičnim kioscima u šali nazivali dachshund (“jazavčar”), jer su bile dugačke i tanke poput te pasmine psa. S vremenom, termin je dobio satirične konotacije, kao aluzija na porijeklo i kvalitetu mesa.

Ako se ovo jelo ne uklapa u vašu percepciju visoke kuhinje, pred očima vjerojatno imate običnu kobasicu u pecivu prelivenu senfom, kakve se u Americi prodaju za pišljiva dva dolara. “Juuni Ban” je, međutim, nešto drugo. Kreacija Samsona Kwonga i Eugenea Wooa, dvojice talentiranih mladih kuhara iz Seattlea, 2014. godine je ušla u “Guinnessovu knjigu rekorda” kao najskuplji hot dog na svijetu. Porcija, naime, košta vrtoglavih 169 dolara! Prije nego što viknete “pljačka”, valja znati da altruistični ugostitelji polovicu zarade doniraju Crvenom križu, te da se ono što ćete dobiti na tanjuru može opisati kao eksplozija okusa od koje će vam se zavrtjeti u glavi od užitka.

Kwong i Woo su, naime, punih pet mjeseci eksperimentirali sa sastojcima prije nego što su došli do dobitne kombinacije: na svježe pecivo položili su kobasicu od srnetine, koju je blago uhvatio dim, karamelizirani luk, teriyaki umak, rijetke i skupocjene shiitake gljive popržene na maslacu, list govedine Wagyu tanak poput papira, guščju paštetu, ribane crne tartufe i ruski kavijar, te sve prelili najfinijom japanskom majonezom. Kako sastojke nije lako nabaviti, jelo treba naručiti dva tjedna unaprijed!

Prije nego što su ovu deliciju lansirali na tržište, titulu najskupljeg hit doga držao je “DragonDog”, kreacija chefa Dougieja Luva iz Vancouvera za koju treba izdvojiti okruglih sto dolara. Pecivo koje Luv koristi je obično, kao u bilo kojemu drugom hot dogu, ali je ono što se nalazi u njemu prava perverzija: kobasica u koju je injektiran stotinu godina star konjak Louis XII, kolutići svježeg jastoga, tanko filetirana govedina Kobe natopljena u ulju od tartufa te prstohvat šafrana.

Piše: Lucija Kapural


Komentari