Jeste li znali da su u Južnoafričkoj Republici međurasni brakovi bili zabranjeni?

Oni kojima je dokazana krivnja mogli su biti kažnjeni s do 7 godina zatvora, a muškarci i bičevanjem.

U srpnju 1949. Južnoafrička Republika uvela je Zakon o zabrani mješovitih brakova. Bio je to jedan od prvih zakona koji je uveden nakon dolaska Nacionalne stranke na vlast 1948. i početak tzv.apartheid režima. Zakon je zapravo imao prvenstveno propagandnu ulogu jer je ionako svega 0,23 % brakova bilo između osoba različite rase.

Uskoro su slijedili drugi rasni zakoni. Jedan od njih nametnuo je svim građanima obavezu da se registriraju kao pripadnici jedne od četiri službeno definiranih rasnih skupina (crna, obojana/mulat, azijatska, bijela). Drugi zakon proširio je već postojeći zakon iz 1927., čime je proširena zabrana spolnih odnosa na sve takve odnose između Europljana iNeeuropljana. Kasnije su uvedeni zakoni kojima je zabranjeno sklapanje međurasnih brakova izvan teritorija države te kojima su svi postojeći takvi brakovi poništeni.

Zakoni su rigorozno provođeni. Policija je upadala u domove onih za koje se smatralo da su ih prekršili te plijenila njihovu posteljinu i donje rublje kao dokazni materijal. Oni kojima je dokazana krivnja mogli su biti kažnjeni s do 7 godina zatvora, a muškarci i bičevanjem. Njihovoj je djeci bilo zabranjeno pohađati državne škole.

Zakon o zabrani mješovitih brakova ukinut je tek 1985. tijekom predsjedništva P. W. Bothe. Međurasni brakovi su i danas relativno rijetki, iako se i to polako mijenja nabolje.


Piše: Boris Blažina

Komentari