Zatvorska ćelija Ala Caponea bila je više nego udobno “gnijezdo”

Fotografija: Eastern State Penitentiary

U filmovima možemo vidjeti da mafijaški šefovi često u zatvorima nastavljaju živjeti solidnim životima, i da je tome stvarno tako pokazuje i Al Caponeova ćelija. On je između ostalih zatvora boravio i u onom Eastern State Penitentiary u Philadelphiji, gdje su šefu organiziranog kriminala bile dozvoljene stvari koje se inače nisu dozvoljavale svima. Zanima li vas nešto više o Caponeovim zatvorskim danima odnosno njegovom smještaju, zavirite u članak kojega smo danas pripremili za vas.

Povlašteni tretman

Unatoč tome što su vlasti poricale da Capone ima bilo kakav povlašteni tretman, sam dio zatvora u kojem se netko našao, barem onoga u Philadelphiji bio je “živim svjedokom” financijske moći odnosno nemoći te osobe. Tako se Caponeova ćelija nalazila u djelu zatvora koji je nosio naziv Park Avenue Block, a koji je bio rezerviran samo za one s podebljim bankovnim računima. Al Caponeu su u zatvoru Eastern State Penitentiary bile dozvoljene brojne privilegije. U ovom je zatvoru završio nakon što je 1929. uhićen zbog posjedovanja neprijavljenog pištolja kalibra 38.

Vrijeme čitanja i doniranja

Njegova je ćelija navodno imala luksuzne orijentalne sagove, skupe starinske ormare, prekrasne svjetiljke. Naravno da takav smještaj nije bio dostojan Caponeovih navika koje su bile izgrađene na znatno većem luksuzu, poput onog zabilježenog u njegovoj vili u Miami Beachu, ali je ćelija imala sasvim pristojan ugođaj. Zapravo većina Hrvata vjerojatno ne bi imala ništa protiv u njoj se odmoriti bez da plaća stan i hranu. Caponeova ćelija je kasnije pretvorena u muzej. U ćeliji je postojao i gramofon na kojem je Capone često slušao glazbu. Kažu da su ovim povlaštenim zatvorskim blokom u Caponeovo vrijeme odjekivali zvukovi valcera, koje je ovaj navodno obožavao. Vrijeme u zatvoru je provodio u čitanju i doniranju u dobrotvorne svrhe. Nije naodmet i reći da iako je imao reputaciju hladnokrvnog ubojice nije bio baš toliko sebičan, što pokazuju njegove izdašne donacije, između ostalog dječjoj bolnici, zatvorenicima s kojima se sprijateljio odnosno njihovim obiteljima. Spriječio je tako deložaciju žene s osmero djece, jednoj je ženi pak platio bolničke račune, dok je njenom mužu ponudio posao pri čemu je ovaj pažljivo odbio ponuđeno, bojeći se da će radni zadaci uključivati manje ugodne zadatke poput “pokoje” likvidacije.


Stvarnost ili politička korektnost

Moramo nadodati da je nedavno došlo do promjene u muzejskom postavu Caponeove ćelije u zatvoru Eastern State Penitentiary, i da ova ćelija danas bitno drugačije izgleda od rekonstrukcije koja je bila donedavno ovdje dostupna javnosti. Stručnjaci navode da je ova rekonstrukcija bliža onome u čemu je Capone boravio. No je li tome bilo doista tako, teško je reći. Navodno prema onome što se danas može vidjeti ta ćelija nije bila luksuzna poput prethodne, jer je u nju dodan i krevet njegovog prijavljenog cimera Billa Colemana, a sve je ogoljenije i znatno manje intimno predočeno. Čini se da je u izradi ove ćelije bilo puno domišljanja i premišljanja i da je možda ova korekcija stvar političke korektnosti. No nećemo ulaziti u to.

Fotografija: Eastern State Penitentiary

Al Capone na jednu noć

U svakom slučaju vidljivo je u obje rekonstrukcije da je Capone imao poseban tretman u zatvoru jer mu je to omogućavao potkupljivi zatvorski sustav. No, iako je ova metoda “ja tebi, ti meni” dobro funkcionirala u Philadelphiji i vjerujemo da je dobro poznata hrvatskim građanima, to nije bio slučaj s ostalim zatvorima u kojima je Capone boravio.
Prema prijašnjem postavu Capone je imao radio u ormaru, pristup telefonu, kao i pisaći stroj. Ako želite na jednu noć biti Al Capone možete iznajmiti njegovu ćeliju u ovom zatvoru u Philadelphiji, koji je zatvoren 1971. godine, te provesti u njoj manje-više romantičnu večer uz glazbu s njegova gramofona, naravno ako si tako nešto možete priuštiti. No mi bismo radije ako bi se već za to odlučili proveli noć u ovoj ćeliji prije njene rekonstrukcije, nekako je više po našem ukusu, a sigurni smo da bi se i Capone složio s nama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari