Jedna noga, stotine ljubavnica: Ratni veteran koji je ubio suparnika te doveo prostitutku pred kraljicu

Žestok na bojnom polju, još žešći na ljubavnoj bojišnici – ovim bismo riječima mogli opisati generala Daniela Sicklesa, veterana američkoga građanskog rata. Bitka kod Gettysburga 1863. okončala je Sicklesovu vojnu karijeru: topovska paljba pokosila je brojne njegove suborce, a on sam je dopremljen u improviziranu bolnicu u stravičnom stanju – gotovo da nije bilo dijela tijela iz kojeg nije krvario. Liječnici su mu izuzetnim naporima uspjeli spasiti život, ali ne i nogu. Sickles, po struci pravnik, nakon amputacije i primanja Medalje časti ušao je u političku arenu, gdje se domogao kongresničke fotelje.

Kontroverzije su ga pratile čitav život. Rado i često je zavirivao u dno čašice, što je, u kombinaciji s njegovom prijekom ćudi, rezultiralo brojnim barskim i uličnim tučnjavama. Mijenjao je žene kao čarape, a najdraže su mu bile one mlade. Jako mlade. Javnost je šokirao oženivši jednu od njih, Teresu Bagioli – kad je stao na “ludi kamen”, imao je 33 godine, a njegova odabranica tek je bila navršila petnaestu! Pogađate, brak je bio sve samo ne idiličan. Premda je Teresa bila sofisticirana djevojka koja je govorila pet stranih jezika i virtuozno svirala klavir, pretvarala se u divljakinju koja psuje i razbija po kući svaki put kad bi doznala za novi suprugov preljub… A on ju je, više-manje, varao stalno, i to s prostitutkama. Njegove plahte najčešće je gužvala zloglasna njujorška kurtizana Fanny White. Atraktivna prijateljica noći toliko mu se sviđala da ju je, nakon što je imenovan za prvog tajnika američkog veleposlanstva, poveo na put u London. Da budemo precizniji, poveo ju je na službeni prijem, gdje je predstavljena – britanskoj kraljici Victoriji! Za to vrijeme, njegova trudna supruga u suzama je sjedila kod kuće.

Teresa je nekoliko godina patila zbog suprugovih nevjera, da bi potom i sama odlučila pronaći zabavu izvan bračnog kreveta. Za ljubavnika je odabrala odvjetnika Philipa Bartona Keya II., sina skladatelja američke himne Francisa Scotta Keya. Zanimljivo, Sickles nije imao razumijevanja kad je druga strana napravila ono što je sam godinama činio, pa je ženina ljubavnika lišio života. Nesretnog čovjeka upucao je usred bijela dana, u neposrednoj blizini Bijele kuće. Iz sudnice je išetao kao slobodan čovjek, izvukavši se na “privremeno ludilo”. Bio je to prvi slučaj korištenja te obrane u povijesti.

Piše: Lucija Kapural


 

Komentari