Je li u bitki kod Termopila bilo samo 300 Spartanaca?

Svi znaju za junačku pogibiju 300 Spartanaca pod vodstvom kralja Leonide, koji su izginuli kako bi spasili svoju zemlju od nadiranja nadmoćnih perzijskih osvajača. S druge strane, činjenica da su u bitki sudjelovali i mnogi drugi Grci obično se prešućuje.

Prema grčkom povjesničaru Herodotu, kojeg se smatra najpouzdanijim i neposrednim izvorom za podatke o bitki, na grčkoj se strani okupilo:

300 hoplita iz Sparte,

500 iz grada Mantineje u unutrašnjosti Peloponeza,

500 iz grada Tegeje (južno od Mantineje),


120 iz grada Orhomena (sjeveroistočno od Mantineje),

1000 iz Arkadije, ruralnog kraja u unutrašnjosti Peloponeza,

400 iz Korinta, luke na prevlaci koja spaja Peloponez s ostatkom Grčke,

200 iz grada Flijunta blizu Korinta,

80 iz drevnog grada Mikene, tada samo sjene svoje negdašnje slave,

700 iz grada Tespije sjeverno od Korintskog zaljeva,

400 iz grada Tebe istočno od Tespije,

1000 iz regije Fokide istočno od Tebe,

svi (vojnici)“ iz istočne Lokrije, regije sjeverno od Fokide.

Valja napomenuti da Herodot spominje prisutnost spartanskihhelota (robova) i Lakedemonjana, vojnika iz okolice Sparte, ali ne navodi njihov broj. Prema današnjim procjenama, njih je vjerojatno bilo oko 1900. Stoga se grčka vojska sastojala od oko 7000 vojnika. Perzijanaca je prema današnjim procjenama bilo između 100.000 i 300.000.

Grci su dva dana odolijevali perzijskim napadima jer su se borili protiv Perzijanaca u uskom klancu, gdje Perzijanci nisu mogli iskoristiti svoju brojčanu premoć. Napokon je jedan od Grka izdao svoje sunarodnjake i Perzijancima pokazao stazu pomoću koje su mogli Grke napasti s leđa. Većina se Grka tada povukla, a Leonida se odlučio žrtvovati kako bi im kupio vrijeme. Tako su na bojištu uz Leonidu ostali Spartanci i njihoviheloti, Tespijci i Tebanci – manje od pola početne vojske. Prema predaji, svi izuzev Tebanaca izginuli su do posljednjeg čovjeka (Tebanci su se nakon kratkog vremena predali).

Piše: Boris Blažina

Komentari