Je li Kleopatra doista bila ljepotica?

Na filmskom je platnu Kleopatra, punim imenom Kleopatra VII. Filopator, ovjekovječena kao velika ljepotica i zavodnica, iskonska fatalna žena. Prikazivana kao velika zavodnica, svojim je čarima zarobila rimske velikane Gaja Julija Cezara i Marka Antonija. Mnogi su stoga zaključili da je Kleopatra morala biti izvanredno lijepa. Znamo li išta o tome kako je Kleopatra zaista izgledala?

1. IZVOR

Antički opisi Kleopatre su vrlo različiti te su često povezani s autorovim mišljenjem o njoj. Kasije Dion naziva ju ženom nenadmašive ljepote, dok ju Ciceron opisuje kao neuglednu, s orlovskim nosom i grubim crtama lica. Ipak, velika većina antičkih autora, čak i oni kojima je bila omražena (Propercije, Lukan, Horacije) opisuju je kao atraktivnu i lukavu zavodnicu, tj. „pogubno lijepu“. Možemo reći da je to i danas najčešća slika slavne vladarice. U jednoj anegdoti zapisano je kako je Kleopatra prokrijumčarena omotana u tepih, što ukazuje na to da je vjerojatno bila sitnije građe.

2. IZVOR


Drugi važan izvor za Kleopatrin izgled su novčići. Kleopatra je naslijedila velik dug svojih prethodnika, pa je prestala kovati zlatnike. Stoga nam je preostalo samo desetak novčića iz vremena njene vladavine, kovanih na više mjesta na istočnom Sredozemlju, koji su u dovoljno dobrom stanju da se iz njih mogu izvesti zaključci o Kleopatrinoj ljepoti. Famozna vladarica na njima je prikazana s vrlo širokim vratom, dugim nosom i isturenom bradom. Takve prikaze valja uzeti s oprezom jer su stilizirani te su se često rabili u propagandne svrhe. Moguće je da je Kleopatra namjerno prikazana muškobanjasto kako bi se izrazilo njenu snagu.

3. IZVOR

Još jedan izvor su biste nastale u vrijeme Rimskog Carstva. Izrađene su kad su bili popularni realistični prikazi ljudskih lica, a ne oni idealizirani helenistički. Na njima je Kleopatra prikazana kao osoba po današnjim mjerilima prosječne ili natprosječne ljepote koja zrači određenom karizmom. Kažemo po današnjim mjerilima jer valja imati na umu da se ideal ljepote vremenom mijenjao. Na primjer, Afrodita, grčka božica ljubavi, često je prikazana kao žena punašne građe tijela s dugim nosom.

ZAKLJUČAK

Ne možemo sa sigurnošću utvrditi kako je izgledala slavna Kleopatra. Međutim, rimski moćnici poput Cezara sigurno su na raspolaganju imali tjelesno atraktivnije ljubavnice ako su to željeli. Egipatska je vladarica njih i druge ljude osvajala svojom inteligencijom, diplomatskom vještinom, karizmom i rječitošću, ali i činjenicom da je bila vladarica prirodno vrlo bogate zemlje. Rimski povjesničari zapisali su da je imala vrlo prijatan glas te se znala svima prilagoditi (Kasije Dion), odnosno da je imala neodoljiv šarm i moć uvjeravanja, kao i izvrsno znanje mnogo jezika (Plutarh). Plutarh je njenu boju glasa usporedio s instrumentom lirom. Nema nikakvih dokaza da je bila nevjerna partnerima.

Zašto je onda nastala slika Kleopatre kao zavodnice? Upravo zbog istih vrlina neki su je se Rimljani bojali i svim silama trudili ocrniti. Nadalje, Kleopatra je živjela u vrijeme rimskog građanskog rata te odabrala stranu poraženog Marka Antonija, te su na kraju oboje počinili samoubojstvo. Oktavijan August, pobjednik rata, iskoristio je tu činjenicu da optuži Kleopatru kako je zavela Antonija i njegove pristaše te ih okrenula protiv sunarodnjaka. Time je krivnju za građanski rat mogao svaliti na strankinju umjesto na druge Rimljane.

Piše: Boris Blažina

Komentari