Je li hotdog dobio ime prema psu?

Hotdog, danas jedna od najpoznatijih vrsta brze hrane, ima relativno dugu povijest. Obično ga se povezuje sa SAD-om, kamo su ga uveli imigranti iz Njemačke ili Austrije. Toj je namirnici popularnost naglo porasla kada su krajem 19. st. u SAD stizali valovi imigranata u potrazi za poslom. Oni su tražili jeftinu hranu koju je lako konzumirati. Pomalo je neobično da se uz pojmove frankfurter i wiener na engleskom za tu vrstu kobasice rabi pojam hotdog. Prva dva pojma očito aludiraju na grad porijekla kobasica (Frankfurt na Majni i Beč), ali zašto je treći izveden iz engleske riječi za psa?

1. tvrdnja

Najpoznatija tvrdnja vezana je uz stadione poznate pod kolektivnim nazivom kao New York Polo Grounds, gdje su tijekom jednog hladnog dana u travnju 1901. prodavači hrane reklamirali svoje red hot (crveno vruće) dachshund (jazavčar) kobasice. Navodno je to primijetio crtač Thomas Aloysius „TAD“ Dorgan i nacrtao lajuće dachshund kobasice omotane u žemlje. Nije znao kako se piše dachshund, pa je umjesto hot dachshund jednostavno napisao hot dog.

2. tvrdnja

Drugi povezuju izraz s pojmom dog wagons (pseća kola) kojima su se 1890-ih prodavači služili za prijevoz kobasica koje su prodavali u blizini studentskih domova. Riječ dog vjerojatno potječe od prethodno spomenutih njemačkih imigranata, koji su za hrenovke rabili pojam little dog ili dachshund jer su bile duge i tanke poput jazavčara. S vremenom se pojam dog poistovjetio s kobasicama svih vrsta. Pojam je usto imao satirične konotacije, kao aluzija na porijeklo i kvalitetu mesa.

Zaključak

Iako nije moguće sa sigurnošću utvrditi porijeklo pojma, prva od navedenih teorija nije točna jer nikad nije dokazano postojanje Dorganova crteža, a izraz se pojavljuje u novinama i prije 1901. godine. Vrijedi napomenuti da se početkom 20. st. u SAD-u pojam hot dog rabio i kao oznaka za osobu koja je vrlo vješta u nečemu, a voli se praviti važna. Nije poznato postoji li poveznica između tog izraza i naziva za popularnu hranu.

Piše: Boris Blažina

Komentari