Japanski Isus, najuporniji politički kandidat svih vremena

Mitsuo Matayoshi (1944. – 2018.), Japanac gustih crnih obrva, razbarušene sijede kose i dvojbene mentalne stabilnosti, zapamćen je kao jedan od najupornijih političkih kandidata u povijesti. Bivši protestantski pastor i osnivač Svjetske stranke ekonomskog jedinstva, jednog je dana utuvio sebi u glavu da je ni više ni manje nego inkarnacija sina Božjeg, pa se počeo potpisivati kao “Jedini Bog Mitsuo Matayoshi Isus Krist”.

Njegov politički program vrtio se oko Sudnjeg dana, koji je zamišljao kao veliki tulum na kojem će upravo on bacati nevjernike u paklenske dubine (a u nevjernike je u prvom redu ubrajao svoje političke protivnike, koje je u više navrata pozivao da izvrše harakiri i tako spase svoje duše!). Ambicija mu je bila postati japanskim premijerom, a nakon toga i generalnim sekretar UN-a, što je smatrao svojevrsnom predigrom za odgovornu funkciju suca na onome svijetu. Najmanje dvadeset puta kandidirao se za razne dužnosti (guverner Okinawe, gradonačelnik Naga, itd.), svaki put bezuspješno.

Tijekom kampanja, koje su uvelike nalikuovale cirkuskim predstavama, putovao je zemljom i propovijedao iz svoga kamioneta, ukrašenog križevima i plamtećim srcima. Scenskog dojma radi, o vječnom prokletstvu je govorio u stihovima, praćen tradicionalnim japanskim instrumentima – baš kao u kazalištu kabuki. Premda je tvrdio da je besmrtan, pokazalo se da je, poput tolikih političara, lagao. U lipnju 2018. godine, preminuo je od prozaične upale pluća, u sedamdeset četvrtoj godini. Pomalo smo razočarani: čini nam se da je imao sasvim dovoljno vremena da uskrsne…

Piše: Lucija Kapural


Komentari