Vanzemaljci pokopani na meksičkom groblju?

U zadnje vrijeme smo stalno bombardirani informacijama o vanzemaljicima zbog čega se može steći dojam njihove sveprisutnosti. Zapravo u kakvom svijetu živimo ne bi nas iznenadilo da ih susretnemo u trgovini i malo popričamo s njima. Šalu na stranu, ali vanzemaljci su postali tako popularni da često već imamo i svoju predodžbu kako izgledaju pa kada se nađu neki novi arheološki nalazi s određenim deformacijama lubanje, skloni smo svako odstupanje od normalnosti povezati s njima.

Zanimljivo meksičko groblje

Godine 1999. stanovnici sela Onavas u meksičkoj saveznoj državi Sonori, našli su tijekom građevinskih radova groblje staro oko 1000 godina. Groblje je specifično po tome što je ovdje nađen velik broj deformiranih lubanja. Praksa izazivanja namjernih deformacija uobičajena je u Srednjoj Americi, no ovi nalazi pokazuju da se prenijela i sjevernije negoli je to bilo do sada poznato. Naime, na spomenutom groblju nađeni su ostaci 25 ljudskih ukopa s deformacijama lubanja i s unakaženim zubima. Od spomenutog broja ukopa čak njih dvije trećine ulaze u dječju populaciju, a zanimljivo je da je samo jedno od tijela pripadalo ženskoj osobi.

Namjerne deformacije


Deformirane lubanje rezultat su namjerne aktivnosti koja se provodila na glavama male djece, najčešće novorođenčadi s ciljem postizanja željeznog oblika glave uz pomoć letvica, ili posebno napravljenih pokrivala za glavu. Takav pritisak na točno određenim mjestima rezultirao je na konkretnom lokalitetu izduženim  i šiljastim oblicima glava. Christina García Moreno, arheologinja s Državnog sveučilišta u Arizoni smatra da je riječ  o pripadnicima višeg društvenog sloja koji su u konkretnom slučaju većinom umrli uslijed prevelikog pritiska na glavu jer na tijelima nisu bili vidljivi znakovi bolesti ili drugih ozljeda. Unakaženost zuba, s naše perspektive, posljedica su njihova bušenja ili brušenja koja su bila uobičajena u predhispansko vrijeme među tamošnjim stanovništvom. Ovo je područje Meksika bilo očito pod utjecajem relativno nedavnih doseljenika s juga. Nekoliko tijela je na sebi imalo i različit nakit od školjki i puževa. Ovo je najvažniji pokazatelj širenja srednjoameričkih utjecaja na sjever. Deformirane lubanje bile su dio ranosrednjovjekovnih običaja u nas.

Radi se o zapravo fenomenu koji je prisutan diljem svijeta s odstupanjima u oblicima glava, no takvo obilježavanje ima zadaću da označi različitost pojedinaca ili grupa odnosno da posluži kao sredstvo kulturne identifikacije. Ovakve lubanje nađene su na više lokaliteta i u Hrvatskoj. No analiza DNA materijala pokazuje da je riječ o ljudima, a ne vanzemaljcima.

Piše: Sonja Kirchhofffer

Komentari