Izvanzemaljci pokopani na meksičkom groblju?

U zadnje vrijeme smo stalno bombardirani informacijama o izvanzemaljcima zbog čega se može steći dojam njihove sveprisutnosti. Zapravo u kakvom svijetu živimo ne bi nas iznenadilo da ih susretnemo u trgovini i malo popričamo s njima. Šalu na stranu, ali oni su postali tako popularni da često već imamo i svoju predodžbu kako izgledaju pa kada se nađu neki arheološki nalazi s određenim deformacijama lubanje, skloni smo svako odstupanje od normalnosti povezati s njima.

Zanimljivo meksičko groblje

Godine 1999. stanovnici sela Onavas u meksičkoj saveznoj državi Sonori, našli su tijekom građevinskih radova groblje staro oko 1000 godina. Groblje je specifično po tome što je ovdje nađen velik broj deformiranih lubanja. Praksa izazivanja namjernih deformacija bila je uobičajena u Srednjoj Americi, a ovi nalazi pokazuju da se prenijela i sjevernije nego li se to do sada smatralo. Naime, na spomenutom groblju nađeni su ostaci 25 ljudskih jedinki s deformacijama lubanja i s unakaženim zubima. Ovo unakaženih shvatite iz naše perspektive jer oni to nisu vidjeli na taj način. Od spomenutog broja čak dvije trećine ostataka pripadalo je dječjoj populaciji, a zanimljivo je da je samo jedno od tijela pripadalo ženskoj osobi.

Namjerne deformacije

Deformirane lubanje rezultat su namjerne aktivnosti koja se provodila na glavama male djece, najčešće novorođenčadi s ciljem postizanja željeznog oblika glave uz pomoć letvica, ili posebno napravljenih pokrivala za glavu. Takav pritisak na točno određenim mjestima rezultirao je izduženim  i šiljastim oblicima glava. Christina García Moreno, arheologinja s Državnog sveučilišta u Arizoni smatra da je riječ  o pripadnicima višeg društvenog sloja koji su na ovom nalazištu umrli u velikom broju uslijed prevelikog pritiska na glavu jer na tijelima nisu bili vidljivi znakovi bolesti ili drugih ozljeda. Unakaženost zuba posljedica je njihova bušenja ili brušenja koja su bila uobičajena u predhispansko vrijeme među tamošnjim stanovništvom. Ovo je područje Meksika bilo očito pod utjecajem doseljenika s juga. Nekoliko tijela je na sebi imalo i različit nakit od školjki i puževa. Ovo je najvažniji pokazatelj širenja srednjoameričkog utjecaja na sjever. Deformirane lubanje bile su dio i ranosrednjovjekovnih običaja u drugim dijelovima svijeta, pa tako i kod nas.


Ovaj je običaj imao namjeru da obilježi pojedince i posluži kao sredstvo kulturne identifikacije. Analiza DNA materijala na ovim lubanjama pokazala je da je ovdje sigurno riječ o ljudima, a ne izvanzemaljcima.

Piše: Sonja Kirchhofffer

Komentari