Između predanosti i ludila: Priče o legendarnim groupie djevojkama

Ako niste izdali album, pa čak ni singlicu, dobili makar natuknicu u rock enciklopediji ili naslovnicu tabloida, šanse da vam se posjeći s nekom od groupie djevojaka ravne su nuli. One, naime, imaju samo jedan cilj u životu: družiti se sa slavnima, po mogućnosti u vodoravnom položaju. Kakav je profil tipične predstavnice ove supkulture? Gdje je granica između obične obožavateljice i groupie – “pomoćnice benda”, kako same sebe nazivaju, odnosno zvjezdane kurve, kako im tepaju svi ostali? Prije svega, radi se o predanosti. Groupies su poput hodočasnika: posjećuju sve nastupe izvođača koje vole, kojima se dive i o kojima znaju sve, od tekstova pjesama do imena kućnih ljubimaca. Obožavanje im nije usputan hobi, već posao s punim radnim vremenom.

Premda njihova reputacija, načelno gledano, nije bajna, valja naglasiti da postoje različiti tipovi gruopies. Prvoj skupini pripadaju cure koje vjeruju da će, budu li se družile sa zvijezdama, dio njihove slave nekom čudnom osmozom prijeći na njih. Annie Williams, lovkinja na zvjezdane recke, ovako objašnjava svoju misiju: “Biti groupie ne znači biti prostitutka. Seks je tu usputna stvar – mi volimo društvo slavnih jer se s njima i same osjećamo posebnima!”. Drugu skupinu tvore one koje bismo, u nedostatku boljeg izraza, mogli nazvati luđakinjama. Na koncertima ćete ih sresti u prvim redovim, a izlazak idola na binu popratit će neartikuliranom vriskom i čupanjem kose. Ako im se posreći da provedu noć s Obožavanim, bit će uvjerene da je prošnja sljedeći logičan korak. Nerijetko zbog uhođenja zvijezda imaju problema s predstavnicima zakona. Tek treću skupinu čine groupies u pravom smislu riječi. Premda će i one rado spavati s glazbenicima, primarni interes im je muzika, koju razumiju i poštuju. One “usvajaju” glazbenike za vrijeme turneja te preuzimaju ulogu njihovih supruga, ponekad i majki. Brinu se i za osobne vrijednosti svojih idola, kao što su odjeća ili droga, te vode računa o njihovim društvenim kontaktima.

Jedna od najpoznatijih groupie formacija menadžersko-skrbničkog tipa jest “GTO” (“Girls Together Outrageously”), skupina djevojaka koje su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlo stoljeća na putovanjima pratile Franka Zappu i “The Mothers of Invention”. Konkurencija su im bile “Apple Scruffs”, predane obožavateljice “Beatlesa”.

Jedna od najpopularnijih groupie djevojaka sedamdesetih bila je zanosna Cynthia Plaster Caster. Lijeganje sa zvijezdama za nju nije bilo samo užitak, već i preduvjet kreativnog procesa – proslavila se, naime, skulpturama penisa slavnih glazbenika. Od njenih remek-djela svakako treba istaknuti gipsane muškosti Jimija Hendrixa i Iggyja Popa, kao i impresivnih 29 centimetara punkera Natea Radtkea. Na sceni je bila istaknuta i Bebe Buell. Produkt njene strasne veze sa Stevenom Tylerom, frontmanom “Aerosmitha”, jest glumica Liv Tyler. O erotskim seansama s Tylerom napisala je dvije knjige – tako smo, primjerice, doznali da mu one debele usne ne služe samo za pjevanje! Njena kolegica Francie Schwarz naglasak je pak stavila na kvantitativni aspekt “posla – njen literarni prvijenac nosi znakoviti naslov “Body Count”.

Lijepa Marianne Faithfull manje će ostati zapamćena po glumačko-pjevačkim pokušajima, a više po orgijama s članovima grupe “The Rolling Stones”, napose po epizodi koja uključuje golu Marianne, Keitha Richardsa, Micka Jaggera i čokoladicu “Mars”. Germaine Greer, možda jedina groupie s titulom akademika, o kolegicama je pisala kao o radikalnim feministkinjama, ratnicama protiv konvencionalna seksualnog morala. Ipak, titula groupie kraljice pripada samo jednoj – Pameli Des Barres (na slici!). Među njenim “reckama” su se, između ostalih, našli Mick Jagger, Jimmy Page, Keith Moon, Jim Morrison, Chris Hillman, Noel Redding, Ray Davies i Frank Zappa.


Početkom osamdesetih, palicu je od nje preuzela Donna Anderson. Problematici je pristupila s analitičnošću znanstvenika: u maniri Carla von Linnéa, donijela je iscrpnu klasifikaciju slavnih penisa, dijelom onih koje je sama imala priliku isprobati, a dijelom onih o kojima su joj pričale kolegice. U onome što bismo mogli nazvati ultimativnim vodičem za groupies, otkriva što kriju kožne hlače rockera i kakve su njihove izvedbene mogućnosti u krevetu. Tako saznajemo da je ud Jona Bon Jovija obrnuto proporcionalan njegovom egu; da je Steven Tyler najbolje upućen u oralne tehnike; da Sebastian Bach “ima pitona u gaćicama ali se, nažalost, rijetko pere”; da Axl Rose voli vezivati partnerice za uzglavlje kreveta te da su Stingove priče o tantričkim seksualnim maratonima samo to, priče.

Piše: Lucija Kapural

Komentari