Iz tajne prostorije do očiju javnosti: Velika zbirka nacističkih predmeta nađena u Argentini

Oni koji posjećuju eBay znaju da se predmeti s nacističkim obilježjima ne smiju prodavati niti kupovati, no da se ipak dosta ovakvih predmeta uspije i prodati i kupiti je, također, činjenica. Dapače, ti predmeti imaju svoju publiku koja iznalazi svoje načine kupo-prodaje.

INTERPOL u akciji

Prije pet godina u Argentini pronađena je velika zbirka nacističkih predmeta. Kako je do toga došlo? Početkom lipnja 2017. agenti INTERPOLA-a su saznali za pojavu vrijednih nacističkih predmeta u jednoj od galerija Buenos Airesa, nakon čega su slijedili trag do privatnog kolekcionara iz sjevernog predgrađa spomenutog grada. Sa sudskim nalogom zakucali su na vrata, do danas javnosti neotkrivenog kolekcionara, u čijoj su kući iza police s knjigama otkrili tajnu prostoriji s čak 75 nacističkih predmeta. Predmeti su bili u odličnom stanju, neki od njih čak i neotpakirani u izvornim kutijama.

Hitlerovi predmeti ili ipak ne?

U zbirci su nađeni predmeti poput dječjih igračaka, pseudoznanstvenog frenološkog uređaja za mjerenje lubanja odnosno rasne čistoće, u smislu procjene je li netko arijevac ili nije. Nađena je tu i Hitlerova bista, oružje, zaštitna oprema, razna odlikovanja, ali i drugi predmeti od kojih su neki, navodno, pripadali samom Hitleru. U izvješćima se ne navodi po čemu se točno zna da su neki od predmeta pripadali baš njemu. Tako da nije sigurno je li ovdje riječ o lošoj pretpostavci ili pak vjerodostojnom podatku.


Jesu li ih nacisti ih donijeli sa sobom, sumnjamo?

Nakon Drugog svjetskog rata brojni su zločinci potražili utočišta u Srednjoj i Južnoj Americi. U Argentini je nacistima pružio utočište tadašnji predsjednik Juan Perón. Među pridošlicama su bili i visokorangirani nacisti poput Josefa Mengelea, ili Adolfa Eichmanna koji su, smatraju neki, svoje stvari ponijeli sa sobom. Ipak autor knjige Hunting Evil (Lov na zlo), Guy Walters smatra da nema šanse da su nacistički artefakti došli s visokorangiranim nacistima, pri čemu navodi i svoje potpuno opravdane argumente. Kao prvo nacisti poput ovih ovdje imenovanih su prebjegli s malom količinom stvari, a kao drugo nije baš logično da ako skrivaju svoj identitet putuju s gomilom povećih nacističkih predmeta. Definitivno se ovdje može primijeniti “Ludi možda jesu, ali glupi nisu”. U Argentini danas živi više od 3,5 milijuna potomaka njemačkih doseljenika, što samo pokazuje u kojem broju se na ovo područje bježalo nakon Drugog svjetskog rata . INTERPOL je zaključio na kraju istrage, da su nađeni predmeti bili namijenjeni crnom tržištu. Danas su oni izloženi očima argentinske javnosti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari