Hotel zabranjenih strasti: Ovdje su odsjedali slavni preljubnici

Sinonim bezvremenske ljepote, otmjenog šarma i rafinirane atmosfere, venecijanski Hotel Danieli stoljećima privlači aristokrate, okrunjene glave, ambasadore, slavne umjetnike i ostale pripadnike društvene kreme. Zidovi hotelskih soba kriju tajne o mnogim strastvenim trenucima, a za vas smo odabrali tri ljubavne priče koje su upravo ovdje počele ili doživjele svoj dramatični vrhunac:

Nabila je rogove mužu, a potom i ljubavniku

Spisateljica George Sand, žena koja je šokirala suvremenike noseći mušku odjeću i pušeći cigarete u javnosti (početkom 19. stoljeća, smatralo da da takvo ponašanje ne dolikuje damama), nastanila se u Parizu nakon što se zasitila dosadnog muža, baruna Dudevanta. Ondje je upoznala aristokrata Alfreda De Musseta. Kolege po peru postali su ljubavnici, te su se odlučili zabaviti u najromantičnijem hotelu najromantičnijeg grada na svijetu. Odsjeli su u sobi 10 Hotela Danieli te većinu vremena provodili u krevetu. Idila je potrajala mjesec dana, dok se Alfred nije razbolio. Kad je u njegovu hotelsku sobu ušao liječnik, siroti pisac nije ni slutio da će se taj posjet pokazati kobnim… Ne za njegovo zdravlje, već za njegovo srce. George se, naime, spetljala s dobrim doktorom, te ostavila rekonvalescenta da tuguje za njom u hotelu.

“Sve sam joj dao, pa i patnju”

Pred hotelom su se upoznali Eleonora Duse, najslavnija glumica svoga vremena, i Gabriele D’ Annunzio, pjesnik, dramaturg i političar. Iza lijepe žene bio je mučan razvod, praćen nizom nesretnih veza. Kad je ugledala šest godina mlađeg D’ Annunzija, Duse je uskliknula: “Vidim sunce!”. Petnaestak minuta kasnije, završili su u hotelskoj sobi, trgajući odjeću jedno s drugog. Ljubav je potrajala osam godina, dok glumica nije shvatila da je njen odabranik iznimno posesivan i okrutan, uz to nevjeran čovjek. “Bila je moja muza. Sve sam joj dao, pa i patnju”, govorio je on.


Gospodine, biste li mi prepustili suprugu?

Treća romansa nešto je novijeg datuma. Godine 1949., slavna operna pjevačica Maria Callas posjetila je Veneciju. Elsa Maxwell, američka tračerska kolumnistica, u Hotelu Danieli je priredila zabavu u njenu čast. Upravo na tom tulumu, La Divina je upoznala Aristotela Onassisa, grčkog tajkuna i serijskog suknjolovca. Premda su oboje bili u braku, upustili su se u strastvenu aferu. Nekoliko godina kasnije, tijekom krstarenja na Onassisovoj jahti “Cristina”, lovaš je zatražio Marijinu ruku od njezina – muža!

Piše: Lucija Kapural

Komentari