Hodajuća noćna mora: Zombi s modnih pista

Rick Genest mladić je kakvog bi svaki nekrofil poželio za ljubavnu igračku: uz pomoć tattoo majstora Franka Lewisa, ovaj se 32-godišnji Kanađanin pretvorio u hodajući leš. Tijelo mu prekrivaju tetovaže kostiju i trulog mesa a – umjetničkog dojma radi – nabacio je i dvije-tri friške ličinke koje mu izlaze iz vrata. Licu je posvetio posebnu pažnju: donji dio pretvorio je u lubanju, a na tjemenu nacrtao gnjili mozak kojim se hrane kukci. “Zombie Boy”, kako mu tepaju, tvrdi da ga pogled u ogledalo ispunjava ushitom. “Ideja konvencionalne ljepote je zastarjela. Svoje tijelo doživljavam kao umjetničko platno: pomičući granice estetske privlačnosti, pomičem i granice ljudskog razumijevanja”, filozofira on. Motiv zombija je, kaže, odabrao zbog ljubavi prema horor-filmovima, ali i “osvješćivanja ljudske prolaznosti”. Kako rado ponavlja onima koji ga žele i onima koji ga ne žele slušati, “smrt je jedina izvjesnost u životu a, unatoč tome, pokušavamo je ignorirati jer nas ono nepoznato plaši”. Ljudima je, dodaje, vrlo nelagodno kad ga sretnu. “Valjda me doživljavaju kao svojevrsni memento mori”, naglašava s ponosom.

Takav stav ne treba čuditi znamo li da se Genest u ranoj mladosti umalo sreo s Velikim Koscem. Kao petnaestogodišnjak, obolio je od tumora mozga, koji mu je uspješno odstranjen (tumor a ne – kao što biste mogli pomisliti – mozak). Godinu dana kasnije, ozdravljenje je proslavio prvom u nizu tetovaža. Nakon mature, iz rodne se selendre preselio u Vancouver, gdje je nastupao kao ulični zabavljač. Uloga u hororu “Cirque du freak” donijela mu je prvi veći honorar, a nastup u spotu “Born This Way” Lady Gage učinio ga je planetarno poznatim.

Ubrzo je počeo nositi revije avangardnih dizajnera poput Jean-Paula Gaultiera i Thierryja Muglera, a prije šest godina postao je prvi zombi koji je golišav pozirao za naslovnicu britanskog “GQ Stylea”. Bio je i zaštitno lice jedne kozmetičke linije: u reklami su prekrili njegove tetovaže tekućim puderom, a dok se smiješio izgovarajući riječi “Ne sudite knjigu prema koricama!”, vidjelo se da je nekoć bio iznimno zgodan momak. Posebno je, priznaje, ponosan na lutku koju su izradili prema njegovu liku. “Neka vas ne zavara moj izgled: nisam nikakav morbidan tip nego skroman i jednostavan momak koji uživa u dugačkim šetnjama, kvalitetnom pivu i pikadu!”, kaže on. “Veliki sam romantik i za voljenu osobu učinio bih sve!” Hm, zar bi i tetovaže skinuo?

Piše: Lucija Kapural


Komentari