Hladni rat, vruća mašta: Kako nadmudriti neprijatelja?

Hladni rat, politički i diplomatski sukob između zapadnih sila na čelu sa SAD-om i istočnoeuropskog bloka na čelu sa SSSR-om trajao je od 1949. pa sve do do 1990. godine, odnosno pada Berlinskog zida. U tome dugačkom razdoblju, suprotstavljene strane pokušavale su nadmudriti jedna drugu, nerijetko na vrlo maštovite načine. Evo nekoliko zanimljivosti iz tih dana:

Najsnažnija eksplozija u povijesti

Dana 30. listopada 1961. SAD je primio najsnažnije, preciznije najeksplozivnije upozorenje tijekom čitava hladnog rata. Snagom od preko 50 milijuna tona TNT-a, to upozorenje odjeknulo je na području sovjetske Nove Zemlje. Tzv. “Car bomba”, hidrogenska paklena naprava, imala je snagu četiri tisuće puta veću od one koja je Hirošimu pretvorila u plamen. Američke obavještajne službe bile su u šoku. Baš kao i ostatak svijeta. Nadimak bombe odgovorne za najveću eksploziju u povijesti bio je ponešto prozaičan – Ivan. Rusi su zadovoljno trljali ruke, hvaleći se kako su osporili tehnološku i znanstvenu superiornost SAD-a.

Zašto su špijune boljele stražnjice?

U ovom su razdoblju, na obje strane, smišljene neke od najdomišljatijih špijunskih naprava u povijesti. Fotoaparat ušiven u kaput, koji se aktivira pritiskom na gumb; naočale sa skrivenim cijanidom, za slučaj da špijun padne u neprijateljske ruke; ruž iz kojeg špijunka može ispaliti jedan ali vrijedan metak na neprijatelja; kišobran s otrovnim vrhom; dresirani golubovi oboružani minijaturnim kamerama; eksplozivi i prislušni uređaji skriveni u pljoskama, potplatima cipela, kutijama cigareta ili zubnim plombama samo su neki od njih. Naš osobni favorit ipak je tzv. “Rektalni pribor za bježanje”. Riječ je o cilindričnoj kutijici koja se, je li, umeće u rektum, a u njoj se nalazi sve što je zarobljenom špijunu potrebno za bijeg, od minijaturnog svrdla do minijaturne pile.


Mir i ljubav? Ne kod nas, druže!

Godine 1987., mladić iz Zapadnog Berlina poduzeo je podvig koji je bio hrabar koliko i glup. Odlučio je, naime, pokazati Rusima da je mir između Istoka i Zapada moguć te da jedni drugima trebamo pružiti ruke, cvijeće ili neku sličnu hipijevsku budalaštinu. Upravljajući Cessnom, malenim putničkim zrakoplovom s jednim motorom, nekako se uspio živ probiti kroz sovjetski sustav protuzračne obrane te sletjeti pred vrata Kremlja. Umjesto da proplaču od ganuća i izgrle ga, Rusi su mu odvalili nekoliko odgojnih po rebrima i bacili ga iza rešetaka, pod optužbom za “maliciozni huliganizam”, ma što to bilo.

Stoj kući i rađaj, ne ugrožavaj nacionalnu sigrunost!

Premda su žene masovno radile tijekom Drugoga svjetskog rata, u razdoblju hladnog rata na djelatnice se počelo gledati kao na prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Žene su, kroz medije i pomno osmišljene kampanje, ohrabrivane da ostanu kući te rode i odgoje novu generaciju, koja će braniti “američki način života” u slučaju da zli Sovjeti napadnu.

Piše: Lucija Kapural

Komentari