Hit serija o paranormalnim iskustvima Allison DuBois: Je li ova žena stvarni medij ili prevarantica?

Allison DuBois i Patricia Arquette. Izvor: Archives CTR

Većina nas je voljela seriju “Medij” zbog odličnog scenarija, vrhunskih glumaca, i u cjelini gledano sjajno odrađenog posla. Serija je imala sve elemente da bude uspješna, a temeljila se na životu Allison DuBois. Snimljeno je ukupno sedam sezona koje su se prikazivale od 2005. do 2011. Vjerojatno Vas zanima, ukoliko ste gledali seriju, koliko je ona točna u odnosu na stvarnost.

Svoje sposobnosti otkrila u 6-oj godini (?)

Allison DuBois je američka spisateljica i samoprozvani medij koja je svoje parapsihološke sposobnosti, navodno, koristila kako bi pomogla policiji u rješavanju brojnih zločina te ih je predstavila u poznatoj TV-seriji “Medij” (Medium), u kojoj njezin lik tumači Patricia Arquette. Ona tvrdi da je svjesna svojih nadnaravnih moći od šeste godine, kada je počela komunicirati s umrlim dušama. Navodno, je od tada počela čuti i razne glasove, koji su je jednom prigodom upozorili da prebaci krevet s jedne strane sobe na drugu. Nakon toga je, kaže, ubrzo došlo do prometne nesreće u kojoj se automobil zabio u zid njezine sobe, a na kojem se prije njih nalazio krevet.

Istraživač paranormalnog impresioniran s Allison

Razne agencije za koje tvrdi da je radila uglavnom poriču svaku suradnju s njom, ali kada eventualno i priznaju da su bili s njom u kontaktu navode da od nje nisu dobili vrijedne informacije. Ipak njezine je moći ispitivao profesor psihologije, Gary Schwartz sa Sveučilišta u Arizoni, a koji je bio impresioniran s Allison, što nije čudno jer je ona vrlo karizmatična osoba. Ipak, vrlo brzo je došlo do sukoba u kojem je Allison profesoru Schwartzu zamjerila jer je svoja zapažanja objavio u knjizi  nazvanoj “Istina o mediju” (The Truth About Medium). Unatoč tome što je Schwartz pridonio njezinoj popularnosti i dao joj na neki način kredibilitet, Allison se naljutila na njega jer je profitirao od rezultata istraživanja njezinih sposobnosti.


Sličnost serije i obiteljskog života Allison DuBois

Emmyjem nagrađivana serija producenta i redatelja, Glenna Gordona Carona, bazirana je na životu Allison DuBois, a glavnu je ulogu u serijalu dobila, na prijedlog redateljeve djevojke, Patricia Arquette. Allison je seriju okarakterizirala kao točan prikaz njezine biografije s “daškom holivudske magije”. Upitno je samo koliko je taj dašak “čarolije” dominantan. Ona je uistinu udana za zrakoplovnog inženjera Joea i ima tri kćeri, čija se imena ponešto razlikuju od onih u seriji. U tridesetoj je doista odlučila upisati studij prava, a tijekom zadnjeg semestra studija je radila kao pripravnica u uredu javnog tužitelja u gradu Maricopa u Arizoni. Bivši okružni tužitelj u Maricopi, Rick Rinkey, kaže da ju nije upoznao, ali da zna da je radila kod njih u odjelu dokumentacije, s tim da nije radila na samim slučajevima. Ona priznaje da je sortirala fotografije, naravno, pri tome spretno izbjegava konkretan odgovor, i fokusira se na svoje sposobnosti i mogućnosti da već iz samih fotografija dođe do informacija koje su joj potrebne.

Razlozi za skepticizam

Skeptici Paul Kurtz i Ray Hyman kažu da Alison nema parapsihološke moći. Tvrde da eksperimenti koje je proveo Gary Schwartz nisu rađeni u odgovarajućim uvjetima i primjenom odgovarajućih znanstvenih metoda. Stručnjaci poput analitičara Clinta Van Zandta, kažu da kada bi stvari zaista tako izgledale kako ih Allison opisuje, u policiji bi postojali posebni odjeli s ljudima koji posjeduju paranormalne moći. Tome ide u prilog događaj koji se dogodio u ljeto 2006 godine, kada su u gradu Phoenixu u Arizoni istovremeno djelovala dvojica serijskih ubojica, jedan je bio silovatelj i ubojica koji je pozorno birao svoje žrtve dok je drugi po tom pitanju bio nasumičan i svoje je žrtve ubijao bez seksualnog zlostavljanja. Policija je u tom trenutku primala savjete od koga je mogla. U jednom trenutku ih je zvala Allison koja je u tom trenutku već bila poznata diljem SAD-a jer je upravo završilo prikazivanje druge sezone serije “Medij”, zbog čega je istražitelj Alex Femenia odlučio istražiti svaku njezinu dojavu. Nažalost te dojave policiju nisu odvele nikamo. Policija rijetko govori o svojim slučajevima, no u konkretnom slučaju su se oglasili i izjavili da je jedini točan podatak, koji im je dala bio onaj o vremenu kada će doći do uhićenja, ali da ona nije odigrala nikakvu ulogu po pitanju nalaženja dvojice serijskih ubojica. Kao karizmatična i inteligentna žena Allison izbjegava odgovoriti na pitanja o svojim neuspjesima. Ukoliko poslušate neki od njezinih intervju u njima često proturječi sama sebi, ali to čini krajnje šarmantno.

Allison o sebi

Ona kaže da da kada istražuje ubojstva ulazi u kriminalni um te gleda svijet njihovim očima. Allison Du Bois navodi da je navikla na to da se prešućuje njezin doprinos u slučajevima koje je navodno riješila. U međuvremenu je prestala raditi za policiju jer je frustrirana cijelim sustavom. Kritike zasigurno nisu utjecale na prodaju njezini knjiga. Gledanost serije, posjećenost njezin predavanja i radionica omogućile su joj zvjezdani život u punom smislu te riječi.

Stječe se dojam da žena sada želi uživati u stečenoj slavi. Svojim je djevojčicama omogućila da nastave ići njezinim putem ako to požele jer je pisala, kao što je  i u seriji prikazano, da su sve tri naslijedile u određenoj mjeri njezine sposobnosti. Iako nas je serija oduševila ipak je treba doživjeti dobrim dijelom kao plod bujne mašte inteligentne žene, i očito odlične spisateljice, koja uz to posjeduje i urođene marketinške sposobnosti. Naravno, svatko treba izvesti svoj zaključak, naš je nažalost taj da Allison DuBois nije u većem broju slučajeva govorila istinu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari