Heroj “Titanica”: Da nije bilo ovog mladića, broj žrtava najpoznatijeg brodoloma u povijesti bio bi znatno veći!

Dana 10. travnja 1912. godine, prekooceanski brod RMS “Titanic” se, uz veliku pompu, zaputio na svoje prvo putovanje. Pokazat će se da je to ujedno bilo posljednje putovanje luksuznog broda.

Pet dana kasnije, plovilo o kojem su svjetski mediji pisali kao o nepotopivom završilo je na dnu Atlantika, nakon sudara s ledenjakom. Procjenjuje se da je na brodu bilo 2.224 putnika i članova posade, od kojih je više od 1.500 poginulo, što potonuće “Titanica” čini jednom od najgorih komercijalnih pomorskih katastrofa u novijoj povijesti. Da nije bilo hrabrog mladića po imenu Jack Phillips, poginulih bi bilo znatno više!

Naočiti 25-godišnjak bio je stariji radio-operater na brodu, a radio je u paru s mlađim kolegom Haroldom Brideom. Dvojica muškarca bili su angažirani na prijemu i slanju poruka putnika Morseovim kodom, kao i primanju meteoroloških upozorenja za kapetana.

Prije katastrofe, Phillips je primio nekoliko upozorenja o ledenim santama s drugih brodova, no kako ih nije stigao pravodobno prenijeti kapetanu Smithu, mnogi su ga kasnije krivili za tragediju. Zaboravljen je, međutim podatak da je, nakon udara u ledenjak, mladi telegrafist pokazao nevjerojatnu hrabrost.

Dok je brod tonuo, neumorno je radio, šaljući signale za pomoć svim obližnjim plovilima. Premda ga je kapetan razriješio dužnosti, ostao je na svojoj funkciji, odbijajući se ukrcati na sklopivi brod za spašavanje. Njegovo uspostavljanje veze s RMS “Carpathijom” zaslužno je za spašavanje – 705 putnika!


Za njega je, međutim, bilo prekasno. Zadnju poruku poslao je u dva sata i sedamnaest minuta, u trenutku kad je “Titanic” već bio pod vodom. Mnogi su brodovi kasnije objavili da su Phillipsove poruke bile potpuno jasne, unatoč kaosu koji se odvijao oko njega.

Piše: Lucija Kapural

Komentari