Halloween uopće nije američki običaj

Noć vještica ili Halloween jedan je od najzabavnijih običaja koji više nema nikakvo vjersko ili religijsko značenje. Onostrani svijet oduvijek je okupirao čovjeka, ali Noć vještica danas predstavlja samo zabavu, pogotovo mališanima.

Rezbarenje bundeva i maskiranje u razna zagrobna bića došlo je iz SAD-a u Europu pod nazivom Halloween. Međutim, običaj nije nastao u SAD-u, nego u Europi. Donijeli su ga irski doseljenici nakon što je u Irskoj sredinom 19. stoljeća zavladala velika glad. Razlika između irskog i američkog običaja je izbor materijala za rezbarenje. Naime, u Irskoj su se rezbarile repe jer su bile jeftinije i pristupačne. U SAD-u repa nije bila tako uobičajena, a bundeve su se sadile u ogromnim količinama. Tako je bundeva zamijenila repu.

U keltskim dijelovima Irske i Škotskog visočja repa se nije rezbarila samo da bi nastali strašni izrazi lica nego i da u unutrašnjost stane svijeća i nazivala se will-o’-the-wisp ili jack-o’-lantern. U noći 31. listopada duše predaka i nadnaravna bića lutaju ovozemljaskim svijetom, a strašna lica i svjetlost trebali su ih otjerati od ljudi. Te se noći slavio keltski blagdan Samhain, odnosno kraj ljeta i početak zime. Žetva je završila, zalihe su spremljene, a Kelti se pripremaju za dugo mračno razdoblje. Vjeruju da se te noći brišu granice između svijeta mrtvih i živih, pa duše mrtvih hodaju među njima i treba ih otjerati. Dakle, svrha blagdana nikada nije bila prizivati vještice i demone, nego upravo suprotno – otjerati sve što ima veze sa svijetom mrtvih.

Prema jednoj verziji irske legende pijanac i niškoristi Jack (ili Will) sklopio je ugovor s vragom – Jack će prodati dušu vragu ako mu ovaj plati dugove u pabu. Kad je vrag došao po svoje, Jack ga je namamio da se popne na stablo. Potom je ispod stabla urezao križ, pa se vrag više nije mogao spustiti. Jack je obećao da će izbrisati križ ako vrag raskine ugovor. Nakon smrti Jack nije mogao ići u raj jer je bio grešnik, a vrag ga za osvetu nije htio pustiti u pakao. Ipak, dao mu je žeravice od vatre pakla da mu osvjetljava put dok luta međusvijetom na koji su osuđene proklete duše. Jacku nije preostalo ništa drugo, nego da stavi žar u izrezbarenu repu i krene na vječno lutanje.

Piše: Marsela Alić


Komentari