Hall of Shame: Kad se glazbenici sramote na pozornici

Koncerti najvećih glazbenih zvijezda u pravilu su spektakularni, a publika s njih odlazi u stanju sličnom transu. Ponekad, međutim, stvari na stageu pođu po zlu, a osramoćena rock božanstva postaju mete čak i najodanijih obožavatelja. Za vas smo odabrali neke od najsramotnijih nastupa otkad je mikrofona, gitare i bubnja!

Kad piješ, ne pjevaj!

Najlešći razlog blamiranja glazbenika na pozornici je, pogađate, alkohol. Ili droga. Ili kombinacija jednog i drugog. Hank Williams (1923. – 1953.), jedan od velikana country glazbe i najblistavija zvijezda pedesetih godina prošlog stoljeća, bio je, ne može se to ljepše reći, pijanac. Kad nije stvarao remek-djela kao što su “Lovesick Blues”, “I’m so Lonesome I Could Cry”, “I’ll Never Get Out of This World Alive” i “Honky Tonk Blues”, praznio je čaše, nerijetko i flaše viskija, a povraćanje po samom sebi, neartikulirane svađe s namjernicima koji bi ga krivo pogledali i demoliranje vlastite i tuđe imovine bili su dio njegove sumorne svakodnevice. Tijekom jednog nastupa, usred pjesme, onako pijan je izgubio svijest, pa su ga s pozornice morali izvući za noge. Williams, koji je patio od urođenog defekta kralježnice poznatog kao spina bifida, za alkoholom je posezao zbog nesnosnih bolova.

Keith Moon (1946. – 1978.), legendarni bubnjar grupe “The Who”, nije imao takav izgovor. “Moon the Loon”, kako su mu zbog “ćuka” u glavi tepali, pio je zato što je volio piti, a u tome nije imao mjere. Na koncertu u San Franciscu 1973. godine, kombinacija “žestice” i tableta za uspavljivanje stoke (!) učinila je svoje, pa se bubnjaru dogodilo sljedeće: prvo mu je palica ispala iz ruke, onda se posvađao – umalo i potukao – s obožavateljima, da bi nastup zaokružio padanjem u nesvijest, prilikom čega je slomio nos.

Slično je doživio Scott Stapp, pjevač grupe “Creed”, tijekom nastupa u Rosemontu u Illinoisu 2002. godine. Veći dio koncerta proveo je ležeći, budući da su mu noge otkazale poslušnost. Takav “razvaljen” uspio je otpjevati dvije pjesme, a kod treće je zaboravio tekst. To ga nije spriječilo da nastavi pjevati, izmišljajući posve besmisleni tekst u hodu. Prije nego što se onesvijestio, uspio je izvesti više-manje sav predviđeni repertoar. Premda se kasnije ispričao publici, fanovi nisu imali razumijevanja te su zahtijevali da im se vrati lova za karte. Stvar je završila na sudu. Srećom po Stappa, sudac je odbacio zahtjev tužitelja, zaključivši da je pjevač ispunio svoju ugovornu obavezu te odradio koncert do kraja. Loše i ležeći, ali ga je odradio.


Pernati kritičar

Već smo pisali o zlosretniom Aliceu Cooperu, po kojem se tijekom jednog nastupa pokakio scenski rekvizit, metar i pol dugačak piton. Cooper, međutim, nije jedini glazbenik koji je na pozornici imao bliski susret s nusproduktom životinjske probave. Godine 2004., tijekom velike povratničke turneje, Cyndi Lauper pjevala je na trgu u Mansfieldu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Oduševljena činjenicom da je vjerna publika ni onako smežuranu nije zaboravila, Cyndi je, izvodeći jednu osobito dirljivu pjesmu, u transu zabacila glavu unatrag i zažmirila. Baš u tom trenutku, iznad pozornice je proletio jedan običan, posve nezanimljiv sivi golub… Ptičurina, uvjereni smo, nije mogla naslutjeti da će se uskoro naći na naslovnicama svih svjetskih tabloida! Evo što se dogodilo! Otkrivši glazbenog kritičara u sebi, pernata napast je u zraku obavila “dvojku”, a projektil je završio ravno u ustima pjevačice. Srećom, Lauper je pokazala više prisebnostii nego Tippi Hedren u “Pticama”. Evo što je ispričala o nemilom događaju: “Taj krilati gad bogme je pogodio ‘u sridu’. Ne znam je li me namjerno ciljao, ali sam imala takav osjećaj. Bilo mi je toliko neugodno, a uz to mi se povraćalo, da sam poželjela prekinuti nastup. Umjesto toga sam obrisala usta maramicom, popila čašu vode i nastavila pjevati!”. Kakva profesionalnost!

Kanye kroz gusto granje

Kako nam je umišljeni rapper Kanye West izrazito antipatičan, svaku priču o njegovim blamažama – a tih se tijekom karijere podosta nakupilo – pratimo s osjećajem zluradog užitka. Na koncertu u Sydneyu 2014. godine, svojom glupošću i arogancijom uspio je nadmašiti samog sebe. Podigavši ruke u zrak na način koji bi posramio i Matu Mišu Kovača, Kanye je zatražio da svi u publici ustanu ako žele čuti njegovo novo glazbeno remek-djelo. Kad je shvatio da dio gledatelja i dalje sjedi, pjevač je, pun pravedničkog gnjeva, zaurlao u mikrofon: “Što je, seronje, teško vam je ustati? Jeste li u kolicima ili koji ku*ac?”. Pokazalo se da je dio publike doista bio u kolicima. Kanye, kojem su kasnije objasnili kakav je gaf napravio, odbio se ispričati.

Piše: Lucija Kapural

Komentari