George Washington patio je od 9 bolesti

Prvi američki predsjednik i zapovjednik Kontinentalne (revolucionarne) vojske u Američkom ratu za nezavisnost danas je u SAD-u smatran jednim od najvećih nacionalnih junaka. Njegovi se uspjesi čine nevjerojatnim ako uzmemo u obzir njegovo zdravstveno stanje. Patio je od čak 9 teških bolesti:

Difterija

Bolest gornjih dišnih putova, uzrokuje grlobolju, stvaranje pseudomembrane na stražnjem dijelu grla koja može izazvati gušenje, kao i lučenje toksina koji može oslabiti srce. Washingtona je zahvatila kada je imao oko 15 godina.

Malarija

Zarazna rekurentna (nakon ozdravljenja može se ponovno javiti) bolest koju prenose komarci karakterizirana groznicom, umorom, povraćanjem i glavoboljom. Washington je prvi put obolio u dobi od 17 godina, ali mu se povremeno vraćala tijekom cijelog života.

Boginje

Ova bolest uzrokuje karakterističan osip i bubuljice te je bila smrtna u oko 30 % slučajeva. Washington ju je prebolio kada mu je bilo 19 godina te je ostatak života imao mnoštvo ožiljaka na licu.

Tuberkuloza


Plućna bolest, uzrokuje kronični kašalj s krvavim iskašljavanjem, groznicu, noćno znojenje i mršavljenje (zato se zove i sušica). Washingtonov brat bolovao je od ove bolesti pa mu je liječnik propisao putovanje na svjež zrak u Barbadosu. George ga je pratio na putovanju, ali je tom prilikom i sam obolio (tada je imao 19 godina).

Dizenterija

Zarazna bolest koju karakterizira težak proljev s krvavim izmetom. Washington je u više navrata obolio od ove bolesti (prvi put s 23 godine), zbog čega je prilikom jahanja na sedlo postavljao jastuk. Tako je jahao i tijekom bitaka, što je bilo vrlo opasno jer je predstavljao veću metu.

Grlobolja

Ne znamo točno o kojoj je bolesti riječ, vjerojatno upala krajnika sa sekundarnom infekcijom. Washingtona je zahvatila u 48. godini te je u jednom trenutku postao toliko slab da je odredio tko će preuzeti njegove funkcije u slučaju smrti.

Pneumonija 

Upala pluća, karakteriziraju ju visoka temperatura, kašalj, bol u prsima i teškoće pri disanju. Washingtona je zahvatila u dobi od 58 godina te ju je jedva preživio.

Čir
U izvorima stoji da je Washingtonu u 65. godini na licu izbio čir. Moguće je da je riječ o potencijalno smrtonosnom melanomu (raku kože), ali mogla je biti i bakterijska infekcija.

Epiglotitis

Bakterijska infekcija poklopca grkljana i okolnih tkiva, uzrokuje grlobolju, otežano gutanje, slinjenje itd. Washingtona je zahvatio nakon što je jahao po plantaži kada je vani bilo iznimno hladno. Imao je velikih problema s gutanjem i disanjem te su mu tadašnji doktori propisali liječenje puštanjem krvi. Pustili su mu toliko krvi da je umro, u dobi od 67 godina.

Piše: Boris Blažina

Komentari