Genijalnoj znanstvenici branili su rad, zato što je bila Židovka: Istraživanje, koje je postalo temelj za njen nobelovski rad, otpočela je u tajnom laboratoriju!

Fotografija: YouTube screenshot

Zašto je legendarni glumac Steve McQueen s filmskih setova odnosio britvice, upaljače i satove? Kada je izumljen vibrator i u koju svrhu? Tko je bila Rita Levi-Montalcini? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Steve McQueen (1930. – 1980.) na snimanjima je redovito “žicao”, a katkad i “trajno posuđivao” predmete za svakodnevnu upotrebu, od britvica i sapuna, preko čarapa, upaljača i satova, do traperica i cipela. Tek nakon glumčeva umirovljenja, doznalo se što se krije iza ove njegove pretpostavljene ekscentričnosti: altruistični čovjek sve te stvari je donirao školi za napuštenu djecu, u kojoj je proveo veći dio djetinjstva.

2. Godine 1986., talijanska neurologinja Rita Levi-Montalcini (1909. – 2012.) je, zajedno s kolegom Stanleyjem Cohenom, dobila Nobelovu nagradu za otkriće čimbenika rasta živaca. Bio je to vrhunac blistave karijere koju su mnogi pokušavali opstruirati. Prvi koji je stao na put Ritinim ambicijama bio je njen otac, konzervativan čovjek koji je vjerovao da se žene trebaju udati i rađati a ne studirati. Unatoč njegovu protivljenju, upisala je medicinu te diplomirala kao najbolja u generaciji. Po izbijanju Drugoga svjetskog rata, mlada znanstvenica našla se u problemima – antisemitski zakoni, doneseni u njenoj domovini, ograničili su joj izglede za karijeru, budući da je bila Židovka. Ne želeći se odreći svoje strasti, izgradila je tajni laboratorij u vlastitoj spavaćoj sobi te nastavila s istraživačkim radom. Upravo u ovome improviziranom laboratoriju počela je proučavati razvoj pilećih embrija, što će biti temeljem njezina nobelovskog rada na mehanizmu regulacije rasta stanica. Unatoč nedaćama koje su je čitav život šibale, Rita (na slici!) doživjela je 103 godine.

3. Pojam “histerija” dolazi od grčke riječi za maternicu. Naime, stari su Grci vjerovali da ova bolest, danas poznata kao konverzijski poremećaj, nastaje putovanjem maternice kroz tijelo. Povezivanje histerije sa ženskim tijelom zadržalo se sve do devetnaestog stoljeća, kad se liječenje zasnivalo na “masaži karlice” u cilju postizanja “histeričnog paroksizma” (čitaj: orgazma). Broj pacijentica se rapidno povećavao, a iznurenim liječnicima, koji su ih “masirali”, na kraju dana su drhtale ruke. Iz tog razloga, izumljena je naprava koja proizvodi ritmičke vibracije, danas poznata kao vibrator.

4. Redbad, kralj iz sedmog stoljeća, smatra se posljednjim neovisnim vladarom Frizije prije franačke dominacije. Kad ga je benediktinski fratar Wulfram pokušao preobratiti na kršćanstvo, ponosni čovjek mu je odvratio kako će radije provesti vječnost u paklu uz svoje poganske pretke nego u raju sa svojim neprijateljima.


5. Početkom sedamnaestog stiljeća, liječnici su kao zaštitu od kuge preporučivali korišetnje obloga od bijelog octa i brašna. Vjerovalo se da svakodnevno nanošenje toga “čudotvornog” preparata jača organizam i čini ga otpornim na strašnu bolest.

6. U Kini je u prošlom i pretprošlom stoljeću bio raširen običaj da bivši supružnici polome i bace nalivpera kojima su potpisali papire za razvod, zato što se vjerovalo da ova donose nesreću u budućem ljubavnom životu.

7. Pune trideset dvije godine, od 1857. do 1889., krupan, neobrijan muškarac jednom mjesečno je prolazio 587 kilometara dugačak put od rijeke Connecticut do rijeke Hudson. Zbog ofucana kožnog kaputa koji je skitnica nosio, suvremenici su mu nadjenuli nadimak “Leatherman” (“Kožni čovjek”). Nikada ni s kim nije razgovarao, a pretpostavlja se da je bio Francuz: kad je 1889. godine umro, u njegovom kaputu pronađena je Biblija na tom jeziku. Znanstvenici su ga nedavno odlučili ekshumirati kako bi utvrdili njegov identitet pomoću DNK analize – nemalo su se iznenadili kad su otkrili da je skitničin grob prazan! Gdje su završili njegovi ostaci, nije poznato.

Piše: Lucija Kapural

Komentari