General Lee mogao je postati zapovjednik vojske Sjevera

General Robert E. Lee, vrhovni vojni zapovjednik južnjačkih snaga (Konfederacije) u Američkom građanskom ratu, bio je bez sumnje jedan od najvećih zapovjednika u povijesti ratovanja. Odgovoran je za niz pobjeda nad višestruko nadmoćnom sjevernjačkom vojskom. Imao je takvu reputaciju da mu je ime postalo sinonimom za velikog vođu koji se bori za propalu stvar.

Malotko zna da je Leeju zapravo najprije ponuđena funkcija vrhovnog zapovjednika snaga Sjevera (Unije). Naime, za taj položaj predložio ga je najviše rangirani sjevernjački general Winfried Scott. Lee, tad pukovnik, odbio je ponudu da se priključi južnjačkoj vojski, pa ga je predsjednik Unije Abraham Lincoln promaknuo u general-bojnika, želeći ga potaknuti da se pridruži Sjevernjacima.

Ako pogledamo Leejeva moralna i politička uvjerenja, možemo vidjeti da nije bio čvrst pobornik južnjačke stvari. U političkom je smislu bio prilično indiferentan, a smatrao je odcjepljenje Konfederacije pogubnom odlukom. Čak je privatno ismijavao južnjačkurevoluciju kao izdaju Ustava. Nadalje, osobno je bio protivnik institucije ropstva, ali je vjerovao da je bolje da Afroamerikanci žive u SAD-u nego u Africi (smatrao je da će ih sužanjstvo „pripremiti i odvesti do boljih stvari“) te da će ropstvo prestati kad Bog to odredi. Lee je prije svega bio odan obitelji i saveznoj državi Virginiji.

Na kraju krajeva, pokazalo se da je Lee osjećao veću privrženost Virginiji nego Americi. Kad je Virginija 17. travnja 1961. pristupila Konfederaciji, on je odbio ponudu da zapovijeda vojskom Sjevera te dao ostavku 20. travnja. Tri dana nakon toga prihvatio je ponudu da zapovijeda južnjačkom Armijom Sjeverne Virginije.

Piše: Boris Blažina


Komentari