Fatalna žena spojenih obrva: Ljubovala je s oženjenim Lavom Trockim, ali i s brojnim ženama – neke od njih dijelila je s mužem!

Živimo u svijetu u kojem postoje vrlo različite seksualne orijentacije koje više nisu samo heteroseksualne, homoseksualne  i biseksualne, već između njih postoje različite i šarolike nijanse u sve većem spektru seksualnih relacija. Iako se unazad zadnjih nekoliko desetljeća svijet liberalizirao u seksualnom smislu, još uvijek postoje zemlje u kojima ćete biti kažnjeni ako vaše seksualne preferencije nisu u skladu sa zadanim normama.

Fridina veza s Lavom Trockim

Malo je osoba koje su tijekom prve polovice 20. st. imale hrabrosti otvoreno se etiketirati kao seksualno drugačije od ostalih. Jedna od njih je Frida Kahlo, meksička umjetnica koja je u tridesetim godinama otvoreno pokazivala svoju sklonost prema muškarcima i ženama. Iako se udala za poznatog umjetnika Diega Riveru, njih dvoje su imali otvorenu vezu. Frida se tako upuštala u veze s muškarcima i ženama. Među njezinim poznatim ljubavnicima bio je i sovjetski političar Lav Trocki koji je, zajedno sa suprugom, zatražio politički azil u Meksiku. Rivera i Kahlo su im pružili utočište u njezinom domu, poznatom kao “Plava kuća” (La Casa Azul). Ubrzo se Frida upustila u romantičnu vezu s Trockim, ali ona nije potrajala duže od nekoliko mjeseci tijekom 1937. godine.

Riveru nisu smetale Fridine veze sa ženama

Frida je iskazivala sklonost prema oba spola iako, sudeći prema njezinoj zaluđenosti Riverom, više je naginjala muškom spolu. Voljela se odijevati u mušku odjeću, o čemu jasno svjedoče njezine fotografije iz mladih dana. Prema sačuvanoj dokumentaciji jasno je da je Frida iskazivala romantične sklonosti prema ženama, no malo je potvrda koliko su joj ti osjećaji bili uzvraćeni, barem u pogledu dama s kojima je se obično povezuje u medijima. Umjetnicu Georgiju O’Keeffe upoznala je 30-ih godina u SAD-u, a navodno je Riveru oduševilo što mu supruga pred njim koketira sa ženom. Sklonost Prema Georgiji je dokumentirana s Fridine strane. Upitno je da li joj je bila i seksualno uzvraćena.


“Apsolutno čudesna osoba”

U tim burnim tridesetim godinama 20. st. imala je i vezu s mađarsko-američkim fotografom Nickolasom Murayem, koji je snimio njezine brojne fotografije, no veza se raspala zbog Fridine ljubavi prema Riveri. Čini se da Riveri nije smetala Fridina  sklonost prema ženama, ali ona prema muškarcima jest, zbog čega je prekinula vezu s japansko-američkim kiparom Isamom Noguchijem. S njim se upustila u avanturu kad je ovaj u Meksiko došao raditi na jednom muralu. Noguchi ju je volio i smatrao ju je “apsolutno čudesnom osobom”.

Veze s Riverinim ljubavnicama?

Fridu se povezivalo s brojnim ženama, pa tako i ljubavnicama njezinog muža, poput jedne od prvih latinoameričkih zvijezda u Hollywoodu, Dolores del Rio među čijim je muževima bio i Charle Chaplin, kao i s Paulette Goddard. Pripisivala joj se i veza s Tinom Modotti, koja je također bila u vezi s Riverom, i s kojom je Kahlo bila u bliskom prijateljskom odnosu. Unatoč glasinama za veze sa spomenutim ženama, za njih uglavnom nema konkretnih dokaza. Dobar primjer takvih nagađanje je njezino povezivanje s plesačicom Josephine Backer, za što ne postoji niti jedan siguran pokazatelj, osim što se natpisi u medijima obično referiraju na film koji se uzima kao vjeran dokument njezina života, iako film uvijek daje određenu umjetničku slobodu svojim autorima. Vjerojatno je imala vezu s pjevačicom Chavele Vargas s Kostarike koja je u Meksiko došla kao tinejdžerica i koja je u poznim godinama priznala da je bila u vezi s Fridom. Vargas je navela da su njih dvije često provodile vrijeme zajedno tako što je jedna slikala, a druga pjevala, no za to nema potvrda s Fridine strane, a spomenuta tvrdi da je Fridina pisma spalila pa i ta priča ostaje nedorečena.

Ikona feminizma

Iako je Frida otvoreno iskazivala svoju naklonost prema oba spola, teško je sa sigurnošću reći koliko je sigurnih ljubavnica imala među ženama s kojima ju se povezuje, dok su njezine veze s muškarcima bolje poznate vjerojatno jer su bile tretirane kao one koje nisu odstupale od normi koje je tadašnje društvo postavljalo. Frida je ostala poznata kao slikarica, ali ikona feminizma koja je inspirirala generacije umjetnika, ali i LGBT aktivista te je kao takva bila prethodnica postupne liberalizacije do koje će doći tijekom vremena.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari