Frida i Diego: Najuzbudljivija ljubavna priča 20. stoljeća

Slavna meksičkog slikara Diega Riveru, svoga “princa žapca”, Frida Kahlo prvi je put srela kao tinejdžerica, u dvorištu svoje srednje škole. Po narudžbi meksičke vlade, oslikavao je zidove javnih ustanova. Među njima je bila i Fridina škola. “Ovo će biti moj muž!” povjerila je djevojka prijateljici. Bilo joj je tada 15, a Diegu 36 godina.

Te je godine Frida doživjela prometnu nesreću koja će zauvijek obilježiti njen život. Samim čudom je preživjela, ali je ostala gotovo nepokretna. U krevetu je počela slikati autoportrete, gledajući svoj odraz u ogledalu. Čim je prohodala, odnijela je jednu od svojih slika Riveri. Oduševljen njenim talentom, ohrabrio ju je da nastavi slikati. Zahvaljujući zajedničkim prijateljima, komunistima, često su se susretali i sudjelovali u radničkim prosvjedima. Jedne večeri, pijani su se prepustili strastima u Diegovom stanu. Ovaj je zbog ekscentrične mlade žene napustio suprugu Lupe, a Frida je prihvatila njegovu bračnu ponudu. Premda joj je odmah rekao da može “biti odan, ali ne i vjeran”, Fridi su teško padale suprugove brojne afere. Ružan ali karizmatičan, magnetski je privlačio žene, a za boravka u Americi partnerice je mijenjao kao na traci. Razočarana Frida utjehu je na neko vrijeme našla u zagrljaju slikarice Georgije O’Keefe.

Po povratku u Meksiko, uselili su se u dvije kuće spojene mostom, simbolom njihove povezanosti, ali i slobode. Kad bi bila ljuta na muža, Frida mu nije dopuštala da prijeđe na drugu stranu. Najviše se naljutila kad ju je počeo varati s njenom rođenom sestrom. Osvetila se nabivši mu rogove s fotografom Nickolasom Murayem, ali je psihički sve više tonula. Naslikala je niz autoportreta u krvi i ranama, a uz to je počela piti kao smuk. Nakon atentata na Lava Trockog, ruskog revolucionara kojem je Diego pružio utočište a Frida strasnu ljubav, bračni par je osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu. Diego je pobjegao u San Francisco, a Frida je završila u zatvoru na ispitivanju. Puštena je zahvaljujući Diegovim političkim vezama, nakon čega je otputovala u Pariz i održala svoju prvu europsku izložbu. Kad se vratila kući, dočekalo ju je neugodno iznenađenje: Diego je zatražio razvod jer se zaljubio u hollywoodsku glumicu Paulette Goddard. Frida je bila slomljena – danima je odbijala jesti, a iz sobe gotovo da nije ni izlazila. Kad joj je bivši muž skrušeno došao po oprost, zagrlila ga je i zaplakala. Ponovno su se vjenčali na Diegov 54. rođendan.

Piše: Lucija Kapural


Komentari