U ljubavnom trokutu čuvena slikarskog para svojedobno se nalazio – Lav Trocki!

Fotografija: YouTube screenshot

Slavna meksičkog slikara Diega Riveru Frida Kahlo (1907. – 1954.) prvi je put srela kao tinejdžerica, u dvorištu svoje srednje škole. Po narudžbi meksičke vlade, oslikavao je zidove javnih ustanova. Među njima je bila i Fridina škola. “Ovo će biti moj muž!”, povjerila je djevojka prijateljici. Bilo joj je tada petnaest, a Diegu trideset šest godina.

Te je godine Frida doživjela prometnu nesreću koja će zauvijek obilježiti njen život. Samim čudom je preživjela, ali je ostala gotovo nepokretna. U krevetu je počela slikati autoportrete, gledajući svoj odraz u ogledalu. Čim je prohodala, odnijela je jednu od svojih slika Riveri. Oduševljen njenim talentom, ohrabrio ju je da nastavi slikati.

Zahvaljujući zajedničkim prijateljima, komunistima, često su se susretali i sudjelovali u radničkim prosvjedima. Jedne večeri, pijani su se prepustili strastima u Diegovom stanu. Ovaj je zbog ekscentrične mlade žene napustio suprugu Lupe, a Frida je prihvatila njegovu bračnu ponudu.

Premda joj je odmah rekao da može “biti odan ali ne i vjeran”, Fridi su teško padale suprugove brojne afere. Ružan ali karizmatičan, magnetski je privlačio žene, a za boravka u Americi partnerice je mijenjao kao na traci. Razočarana Frida utjehu je na neko vrijeme našla u zagrljaju slikarice Georgije O’Keefe.

Po povratku u Meksiko, uselili su se u dvije kuće spojene mostom – bio je to simbol njihove povezanosti ali i slobode. Kad bi bila ljuta na muža, Frida mu nije dopuštala da prijeđe na drugu stranu. Najviše se naljutila kad ju je počeo varati s njenom rođenom sestrom. Osvetila se nabivši mu rogove s fotografom Nickolasom Murayem, ali je psihički sve više tonula. Naslikala je niz autoportreta u krvi i ranama, a uz to je počela piti kao smuk.


Nakon atentata na Lava Trockog, ruskog revolucionara kojem je Diego pružio utočište a Frida strastvenu ljubav, bračni par je osumnjičen za sudjelovanje u ubojstvu. Diego je pobjegao u San Francisco, a Frida je završila u zatvoru na ispitivanju. Puštena je zahvaljujući Diegovim političkim vezama, nakon čega je otputovala u Pariz i održala svoju prvu europsku izložbu.

Kad se vratila kući, dočekalo ju je neugodno iznenađenje: Diego je zatražio razvod jer se zaljubio u holivudsku glumicu Paulette Goddard. Frida je bila slomljena – danima je odbijala jesti, a iz sobe gotovo da nije ni izlazila. Kad joj je bivši muž skrušeno došao po oprost, zagrlila ga je i zaplakala. Ponovno su se vjenčali na Diegov pedeset četvrti rođendan.

Piše: Lucija Kapural

Komentari