Fascinantne činjenice o piramidama

Vjerojatno ne postoje građevine koje draže našu maštu kao piramide. Monumentalne kamene grobnice egipatskih faraona podignute su s tolikim tehnološkim umijećem da će se, unatoč znanstvenim spoznajama o metodama njihove gradnje, uvijek pronaći pokoji teoretičar zavjere uvjeren kako su u njihovom nastanku prste imali izvanzemaljci. Donosimo pet zanimljivosti o piramidama:

Više ih je nego što znate

Definitivno oblikovan tip ovih građevina, vezan za posmrtni kult faraona – poput Keopsove, Kefrenove i Mikerinove piramide – javlja se u Staroj državi od IV. dinastije. Premda su spomenute piramide kraj Gize najpoznatije, zapravo se na području drevnog Egipta nalazi preko 140 piramida.

Bila je najviša dok je nije “prešišala” katedrala


Najviša piramida definitivno je ona Keopsova – ovaj div izvorno je dosezao 146.5 metara visine, a danas se ponosno koči na još uvijek impresivnih 138.8 metara. Gotovo četiri tisućljeća, smatrana je najvišom građevinom koju je napravio čovjek. Godine 1311. tu joj je čast “otela” katedrala sv. Marije u engleskom gradu Lincolnu.

Nisu ih gradili robovi

Istraživanja su pokazala kako je za gradnju jedne piramide bio potreban trud više od stotinu tisuća ljudi. Često poanvljanu teoriju o robovima kao graditeljima piramida, preciznije surovim uvjetima u kojima su isti radili, struka je zadnjih godina odbacila. Egipatski arheolozi su u Gizi pronašli niz grobnica radnika koji su gradili piramide, čime je potvrđeno da se radilo o plaćenim zanatlijama, a ne robovima. Nadalje, postoje dokazi da su se redovito hranili mesom ovaca i bikova, koje su im slali seljaci, te da su radili u smjenama.

Sve su na zapadnoj obali

Sve egipatske piramide izgrađene su na zapadnoj obali rijeke Nil, koja se, kao mjesto zalaska sunca, u egipatskoj mitologiji povezuje s carstvom mrtvih. Pozicionirane su tako da nijedna ne stvara sjenu drugoj, a za njihovu izgradnju bili su potrebni precizni matematički i atronomski proračuni budući da je svaka njihova stranica točno okrenuta određenoj strani svijeta.

Bile su vidljive s Mjeseca?

Piramide su izvorno bile zaštićene kamenjem izrađenim od visoko polirana bijelog krečnjaka. To kamenje je odražavalo sunčevu svjetlost, zbog čega su piramide sjajile poput dragulja. Zahvaljujući zaštitnu sjajnom sloju, pretpostavlja se kako su bile vidljive s planina u Izraelu a, prema nekim stručnjacima, čak i s Mjeseca.

Piše: Lucija Kapural

Komentari