Erotski Waterloo: Vojvoda od Wellingtona poraženom je Napoleonu “oteo” dvije ljubavnice!

Dana 18. lipnja 1815. godine održana je možda najpoznatija bitka u povijesti, ona kod belgijskog gradića Waterlooa. Označila je konačan pad jednog od najvećih vojskovođa svih vremena: Napoleona Bonapartea porazila je koalicija europskih vojski pod zapovjedništvom dva vrhunska vojna stratega, pruskog feldmaršala von Blüchera i njegova britanskog kolege Arthura Wellesleya, u povijesti poznatijeg pod titulom vojvoda od Wellingtona. 

Budući britanski premijer Wellington, koji je nakon bitke svih bitki dobio nadimak “Željezni vojvoda”, nije se zadovoljio spoznajom da je njegov neprijatelj interniran na otoku Sveta Helena te izoliran od svijeta. Prema nekim svjedočanstvima, Wellington je bio iznimno osvetoljubiv čovjek, a po pitanju Napoleona razvio je svojevrsnu patološku fiksaciju. Nije mu, naime, bilo dovoljno to što ga je pomeo na bojnom polju. Nakon Waterlooa, vojvoda se domogao brojnih, neprocjenjivo vrijednih umjetnina koje su pripadale poraženom caru. S golemim ponosom ih je pokazivao znancima, svaki put naglašavajući kako je “sredio” njihova prijašnjeg vlasnika. Opsesiji tu nije bio kraj: u spavaćoj sobi, ponad kreveta, objesio je portret Napoleonove sestre Pauline, uzeo je u službu njegova bivšeg kuahra te u javnosti redovito vitlao njegovom sabljom. 

Ova nezdrava opsjednutost kulminirala je nakon što je Wellington imenovan veleposlanikom u Francuskoj. Ne samo da je za svoju službenu rezidenciju uzeo bivši dom već spomenute Pauline Bonaparte, nego je u njega redovito dovodio dvije dame s kojima je nabijao rogove zakonitoj bračnoj družici Catherine “Kitty” Pakenham. Ne vjerujemo da ih je odabrao samo zbog njihovih fizičkih draži. Obje, talijanska operna pjevačica Josephina Grassini te francuska glumica Josephine Weimer, ranije su, naime, bile ljubavnice – a koga drugoga nego sirotog Napoleona (da ne bi bilo zabune, napomenut ćemo da je Napoleon tijekom života ljubovao s tri imenjakinje, od kojih mu je ona najpoznatija, Joséphine de Beauharnais, bila zakonita bračna družica). Da stvar bude poraznija po Napoleona, indiskretna gospođica Weimer komparativnoj je analizi podvrgla ljubavno umijeće dvojice svojih najpoznatijih ljubavnika. Njena presuda? Ne samo da je Wellington neusporedivo bolji u krevetu od Napoleona, nego je i znatno “obdareniji”!

Piše: Lucija Kapural


Komentari